De Bresser winnaar Christiaan Huygensprijs 2017

TiSEM-docent Jochem de Bresser ontving gisteren de Christiaan Huygensprijs 2017 met zijn proefschrift Between Goals and Expectations: Essays on Pensions and Retirement.

Het proefschrift waarmee hij in 2013 promoveerde aan de Universiteit van Tilburg gaat over verwachtingen en doelstellingen van individuen over hun pensioen. Het onderzoek bestaat uit meerdere papers die op verschillende aspecten ingaan, zoals: de mate waarin Nederlanders in 2008 financieel voorbereid waren op hun pensioen en de relatie tussen het verwachte inkomen en de tevredenheid met verschillende aspecten van iemands pensioenvoorzieningen.

Professor Jan Kiviet, een van de juryvoorzitters tijdens de prijsuitreiking: “Het proefschrift is wetenschappelijk en maatschappelijk van zeer grote waarde. Het is heel goed geschreven. De studies hebben al de nodige impact gehad en zullen dat ook in de nabije toekomst zeker nog hebben.” De Bresser hoopt dat zijn onderzoek nog veel impact zal hebben. “Ik ga nu door met onderzoek in deze lijn en als dat af is hoop ik dat ik een actievere rol kan spelen in het proces van beleidsvorming.”

Geheim

Ongeveer een maand geleden werd bekendgemaakt dat De Bresser een van de drie genomineerden voor de prijs was. Naast hem waren Geert Mesters van de Vrije Universiteit Amsterdam en Rogier Quaedvlieg van de Universiteit van Maastricht genomineerd. Toen Univers hem destijds sprak leek hij nog onwetend: “Toen ik hoorde dat ik genomineerd was, was ik blij. Maar het kwam ook heel onverwachts. Mijn promotor had me opgegeven, maar ik had eigenlijk geen idee dat het liep.” Wanneer we De Bresser nu om reactie vragen moet hij bekennen dat hij eigenlijk sinds juni al weet dat hij de prijs heeft gewonnen. “Alleen ik wist ook dat ik het geheim moest houden. Het was wel moeilijk om dat geheim te bewaren voor collega’s”, vertelt hij. “Maar voordat ik wist dat ik het gewonnen had, had ik het helemaal niet verwacht. Wat dat betreft ging het wel van het ene uiterste naar het andere uiterste: ik viel van totale ontwetendheid zo in de verrassing dat ik had gewonnen.”

Ceremonie

De Bresser zegt genoten te hebben van de dag. Ondanks dat hij al wist dat hij gewonnen had, kwamen er toch zenuwen kijken bij de ceremonie: “Een onderdeel van het programma was dat er een interview werd gehouden met de kandidaten. Ik had de vragen natuurlijk nog niet gezien, dus ik had geen idee wat ze zouden vragen.” Achteraf viel het gelukkig allemaal mee: “Het interview was heel leuk om te doen. De interviewster stelde alle vragen vanuit eigen interesse. Dat deed ze heel toegankelijk en informeel. Dat werkte heel goed.”

Sinds 1989 wordt de Christiaan Huygens wetenschapsprijs jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die een vernieuwende bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd in een van de vakgebieden waarin Christiaan Huygens grote ontdekkingen deed. Dit jaar is was dat het vakgebied wiskunde en econometrie. De prijs werd uitgereikt door Jet Bussemaker, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Bresser won naast de eer een belastingvrij geldbedrag van tienduizend euro, een bronzen sculptuur van Christiaan Huygens en een oorkonde. Over het sculptuur heeft De Bresser nog wel wat te vertellen: “Het beeld is echt hartstikke zwaar. De minister pakte het op met twee handen en ik had helemaal niet door hoe zwaar dat ding was, dus ik pakte het met een hand van haar over. Gelukkig ging dat allemaal wel goed, maar het woog wel een paar kilo.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.