Vrouw en ambitie

Vrouwen blijven achter op de werkvloer, terwijl mannen in de bestuurskamer zitten. Willen vrouwen niet hogerop komen? Rachel Verstraeten (Economic Psychology) onderzocht de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke ambitie.

Niemand kijkt meer op van een vrouw op de werkvloer. Toch hebben ze nog een hoop te winnen. Vrouwen tot de leeftijd van 45 jaar mogen hoger opgeleid zijn dan mannen, ze krijgen niet hetzelfde salaris. En hoge posities in bedrijfsleven en politiek worden overwegend ingenomen door mannen. Een veelgehoorde verklaring voor deze ongelijkheid is een gebrek aan ambitie bij vrouwen.

Om ambitie onder mannen en vrouwen beter te meten, ontwikkelde Verstraeten een nieuwe vragenlijst die ze voorlegde aan 533 deelnemers. Daarin nam ze beide vormen van ambitie mee. Wat blijkt? Mannen richten zich weliswaar meer op negatieve ambitie dan vrouwen dat doen, maar zowel vrouwen als mannen richten zich in hun carrière uiteindelijk het meest op positieve ambitie.

Ambitie is veel breder dan gedacht. Om in toekomstig onderzoek zinnigere conclusies te trekken over ambitieverschillen tussen de seksen, moeten beide varianten worden meegenomen. Gemeten op positieve ambitie lijken die verschillen namelijk te verdwijnen.

Cijfer: 9

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.