TiSEM: zorgen over groei en ICT

De faculteit TiSEM groeit hard, maar heeft moeite om het bij te benen. Er is weinig ruimte om de studenten onder te brengen en ook het personeel kan beter worden bediend.

Studentenpartij ECCO maakt zich zorgen over de groeiende studentenaantallen. Kan de faculteit die groei wel aan en gaat de kwaliteit van de studenten dan niet achteruit? Het onderliggende gevoel: de faculteit loopt eigenlijk achter de feiten aan en kan de achterstand beter inlopen alvorens nog meer hooi op de vork te nemen. De twee speerpunten van zorg: gebouwen en personeel.

Het Koopmansgebouw wordt gerenoveerd en het OZC is nog niet af, waardoor er weinig ruimte is voor de vele studenten. Er worden daarom zelfs colleges gegeven in de aula en dat is niet ideaal, geeft vice-decaan onderwijs Philip Joos toe. Ondertussen speelt het hoofdpijndossier van de faculteit ook nog steeds: het is moeilijk geschikt personeel te vinden. Er wordt al tijden naarstig naar gezocht. Wat gebeurt er als er niet voldoende personeel wordt gevonden om colleges te verzorgen? Decaan Lex Meijdam deelt mee dat de faculteit wil groeien, maar niet ten koste van kwaliteit. Hij verwacht niet dat de kwaliteit van studenten achteruitgaat. In september wordt er een nieuwe stroom medewerkers verwacht. Mocht het onverhoopt niet lukken de juiste mensen te vinden voor de loopbaantrajecten van de faculteit, die vaak ook een onderzoeksdeel hebben? Dan wordt er naar een oplossing gezocht, er kan bijvoorbeeld personeel worden aangenomen dat alleen onderwijs geeft. Want “studenten kan je niet wegsturen.”

ICT faciliteiten

De Independents maken zich zorgen over de faciliteiten. Die lijken niet alleen niet mee te groeien met de studentenaantallen, maar zijn soms ook gewoon niet goed genoeg. “Het is een dagelijkse frustratie voor studenten en werknemers,” zegt Bart Dierynck. Hij wijst met name op de IT-ondersteuning die tekortschiet. Het is moeilijk computers te reserveren en de apparaten zijn niet goed genoeg om met big data sets te werken. De Graduate Students Society (GSS) wijst hier ook op, met name Blackboard is een doorn in het oog. ECCO vraagt zich voorts af wat er gedaan wordt aan docenten die niet digitaal onderlegd zijn en geen PowerPoint gebruiken maar gewoon het krijtbord omlaag rollen.

Meijdam erkent dat de faciliteiten moeten meegroeien. “Daar moeten we snel in investeren, maar dat gebeurt op universiteitsniveau. Duidelijk is dat ze er mee bezig zijn, maar het kost tijd.” Joos weet dat de universiteit achterloopt op gebied van ICT en wijst op DEEP, het programma dat de universiteit snel vooruit moet brengen. “Mooie digitale collegezalen zijn niet genoeg, als ze niet worden gebruikt.” Wat hij ziet is dat de jongste medewerkers vrij natuurlijk omgaan met digitale mogelijkheden, maar de rest niet. Er moet bewustzijn gecreëerd worden, denkt Joos. Met workshops en trainingen. Over Blackboard is Joos ook gefrustreerd. “Het is een extreem ongebruiksvriendelijk systeem. Volgend jaar komt er pilots voor een nieuw systeem, we overwegen er nu vier.” September 2019 wordt Blackboard dan vervangen.

Het budget van de faculteit zou deze raadsvergadering voorliggen ter instemming, maar door wijzigingen op het allerlaatste moment wordt deze beslissing doorgeschoven naar een volgende vergadering.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.