Van Dalen ziet probleem: meer banen, minder werknemers

Robotisering en automatisering zorgen er in de komende jaren voor dat 1,3 miljoen banen verdwijnen. Maar er komen ook 1,4 miljoen banen bij. Harry van Dalen, hoogleraar arbeidseconomie, ziet hier een probleem voor werknemers.

Door de vergrijzing dreigt over tien tot vijftien jaar een arbeidstekort van 150 duizend werknemers in Nederland. Dit arbeidstekort kan opgevangen worden door robotisering en kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau McKinsey.

Momenteel zorgt stijgende productiviteit als gevolg van robotisering en digitalisering nog voor werkloosheid. Over vijftien jaar kan dat het arbeidstekort opvullen, maar mogelijk niet volledig.

Tekort aan arbeidskrachten kunnen we voor een deel opvangen door meer te werken, volgens McKinsey. Harry van Dalen, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit van Tilburg, vraagt zich in Brabants Dagblad af of het wel zo simpel is: “Meer uren werken gaat ten koste van uren aan andere dingen. We moeten meer doen als burger, bijvoorbeeld mantelzorg verlenen. De vraag is of iedereen wel meer uren kan en wil werken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.