Bogaerts: verplicht psychologisch onderzoek zedendelinquent

Bogaerts: verplicht psychologisch onderzoek zedendelinquent

De Tilburgse hoogleraar Stefan Bogaerts vindt dat zedendelinquenten verplicht moeten deelnemen aan psychologisch onderzoek. Dit maakt besluitvorming voor de rechter minder lastig.

Michael P., veroordeeld voor een dubbelde verkrachting, afpersing en verboden wapenbezit, liep na negen jaar gevangenisstraf alweer vrij rond. Na een beklemmende zoektocht naar Anne Faber, slachtoffer van een moord waarin P. hoofdverdachte is, verwondert Nederland zich over zijn ‘te korte’ gevangenisstraf.

Falend rechtssysteem

Naar aanleiding van de zaak van Michael P. startte een anonieme vrouw een petitie voor een onderzoek naar een ‘falend rechtssysteem’. Al bijna vierhonderdduizend mensen zetten hun handtekening.

Stefan Bogaerts, hoogleraar forensische psychiatrie, stelt in Trouw dat er helemaal geen sprake is van een ‘falend rechtssysteem’. Zedendelinquenten zijn niet verplicht om aan psychologisch onderzoek mee te doen en daar wringt het volgens hem. “Vier op de tien verdachten weigert deelname”, vertelt de Tilburgse hoogleraar. Zo ook Michael P.

Zonder psychologisch rapport mag een rechter alleen bij hoge uitzondering tbs opleggen. Omdat bij veel veroordeelden een psychologisch rapport ontbreekt, belanden mensen met een stoornis soms in de gevangenis in plaats van dat zij een tbs-behandeling krijgen.

Oplossing

Bogaerts ziet daarom een andere oplossing voor dit soort recidivegevallen, in plaats van het onderzoek waar de petitie voor pleit. Zedendelinquenten moeten wat hem betreft verplicht deelnemen aan het psychologisch onderzoek. Dit zal besluitvorming voor de rechter minder lastig maken. Daarnaast zouden veroordeelden met een stoornis er meer baat bij hebben een tbs-behandeling te krijgen dan een gevangenisstraf: de gemiddelde duur van tbs is acht jaar en de kans op recidive is na vrijlating vier keer zo klein als bij een gevangenisstraf.

Robbert-Jan Verkes, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Radboud Universiteit, is het niet eens met de Tilburgse hoogleraar. Hij vindt het ‘praktisch onuitvoerbaar’ om zedendelinquenten te verplichten mee te doen aan psychologisch onderzoek. “Als mensen wekenlang voor zich uit blijven staren, kun je alleen concluderen dat ze een fantastische impulsbeheersing hebben.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.