Leners betalen de rekening

Lenende studenten betalen de korting die aankomende eerstejaars studenten op hun collegegeld krijgen. Dat is onrechtvaardig volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Daarom startte de studentenbond een petitie.

De nieuwe regering presenteerde afgelopen week haar regeerakkoord. Hieruit kwam naar voren dat de basisbeurs niet wordt heringevoerd. Om de drempel om te gaan studeren toch te verkleinen, wordt voor aankomende studenten het collegegeld in het eerste studiejaar gehalveerd.

Kritiek

Studentenbonden het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de LSVb zijn niet tevreden met deze maatregel. De korting voor de eerstejaars studenten wordt namelijk betaald door lenende studenten. Het nieuwe kabinet verhoogt de rente voor lenende studenten en bespaart daarmee twee honderd miljoen euro. Precies het bedrag dat nodig is om de collegegelden te verlagen: “De partijen doen alsof ze met de halvering van het collegegeld investeren in de toegankelijkheid, maar in de praktijk investeren ze geen cent”, constateert LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh.

Petitie

Ook studenten zijn boos. Daarom startte de LSVb een petitie die vraagt om verlaging van het collegegeld voor iedere student, ook voor studenten die al studeren. Dat zou volgens de bond een echte bevordering zijn voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Deze algehele halvering voorkomt bovendien dat de groep die tussen 2015 en 2017 begonnen is met studeren tussen wal en schip valt: “Van deze groep krijgen we de meeste verontwaardigde reacties”, zegt vice-voorzitter Pieter ten Broeke.

De petitie is al ruim drie duizend keer getekend.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.