Selectie aan poort zorgt nog niet voor betere studenten

Selectie aan poort zorgt nog niet voor betere studenten

Bij de studie Geneeskunde leidt selectie aan de poort niet tot duidelijke betere studieresultaten. Die conclusie trekt Nienke Schripsema op basis van haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Schripsema vergeleek de prestaties van studenten die via loting en via selectie aan de studie Geneeskunde zijn begonnen. Daaruit blijkt dat de verschillen slechts nihil zijn. Volgens Schripsema toont haar onderzoek dus aan dat er te weinig bewijs is dat het systeem van toelatingscriteria beter werkt dan loting.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) stelt in een reactie dat steeds meer opleidingen aan de poort selecteren. De studentenorganisatie pleit voor meer onderzoek zoals dat van Schripsema, omdat ze vindt dat selectie aan de poort zorgt voor ‘drempels, obstakels en slagbomen voor bepaalde groepen studenten.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.