Toegangsverbod café mag niet zomaar

Als je het café niet meer binnenkomt, kan je altijd nog je gelijk halen bij de rechter. Toegang moet namelijk wel zorgvuldig worden ontzegd.

Twee rechtenstudenten zaten april vorig jaar op het terras van het Groningse News Café een zelf meegebrachte fles frisdrank leeg te drinken. De bedrijfsleider sprak hen op dit gedrag aan. De studenten – die daar niet van waren gediend – scholden de medewerker uit voor ‘bevooroordeelde idioot’, waarop het tweetal werd weggestuurd. Toen zij drie weken later weer naar binnen wilden, ontzegde de bedrijfsleiding de studenten de toegang voor twaalf maanden. Niet alleen vanwege het terrasincident: de jongens hadden al vaker voor overlast gezorgd.

Kort geding

De studenten waren het er niet mee eens. Zij vonden dat met het toegangsverbod hun naam en goede eer was aangetast en spanden een kort geding aan. Daarin concludeerde de rechter dat het toegangsverbod rechtvaardig was. Een café is een besloten lokaal dat bezoekers met stilzwijgend gegeven toestemming mogen betreden. De eigenaar mag vanwege de beslotenheid wel toegangsverboden opleggen. Dit moet zorgvuldig gebeuren en volgens de rechtbank was dit het geval. De studenten moesten de kosten van de procedure vergoeden.

Bodemprocedure

Na de uitspraak in het kort geding volgde een bodemprocedure. Dat leverde ruim een jaar later een nieuwe uitspraak op: het café heeft toch onrechtvaardig gehandeld. Volgens de rechtbank is bij de onvoldoende duidelijk gemaakt op welk gedrag de ontzegging betrekking heeft. Daarmee is niet zorgvuldig gehandeld. Eigenaar Marcel Schlaman verbaast zich over de uitspraak: “We zijn in het ongelijk gesteld omdat een datum niet goed was genoteerd. Dat dan sprake is van onrechtmatig handelen, vind ik bizar. Inhoudelijk, zo lees ik in het vonnis, hebben we niets verkeerd gedaan.”

Het toegangsverbod duurde tot 7 april en was inmiddels dus al verlopen. Toch hebben de studenten er iets op gewonnen: zij hoeven de kosten van de procedure – inmiddels bijna duizend euro – niet te vergoeden. Deze kosten komen voor rekening van het café.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.