Buurt eist dat klok Maranathakerk stopt met luiden

Anonieme buurtbewoners zijn een petitie gestart tegen het luiden van de klok van de Tilburgse studentenkerk Maranatha. De kerk kreeg begin dit jaar toestemming van de gemeente om een kerkklok te plaatsen. De petitiestarters hoeven in ieder geval niet op bijval van buurtbewoners Corry en Piet van Berkel te rekenen. Het echtpaar is laaiend: “Het lijkt wel alsof mensen tegenwoordig alles willen verbieden.”

Verdeeldheid in de wijk dus. Veel mensen zijn blij met de nieuwe klok. Het geeft het moderne Maranathagebouw een kerkelijke uitstraling. Andere bewoners vinden de klok, die tussen acht uur ‘s ochtends en half tien ‘s avonds ieder half uur luidt, maar storend. 

Petitie

Daarom gaat er nu een petitie rond in De Reit, waar ook de campus van Tilburg University onder valt, die buurtbewoners kunnen ondertekenen. Het doel: het luiden van de klok moet stoppen en de klepel moet worden verwijderd. Op het formulier kunnen de bewoners aangeven waarom zij het klokgeluid onnodig en ongewenst vinden. Hier volgt een greep uit de antwoordmogelijkheden. Meerdere antwoorden zijn mogelijk.

1). Het geluid van de klok is dwingend en/of indringend te horen in mijn woning.
2). Het aantal bezoekers dat op mogelijke bijeenkomsten afkomt, is vele malen kleiner dan het aantal mensen in de buurt die geluidsoverlast van de klok kunnen ondervinden.
3). De eigenaar van de kerk kan eventuele bezoekers ook via sms of app op de hoogte brengen van een bijeenkomst of dienst. Daar is geen klok voor nodig.
4). De Maranathakerk heeft nooit een klok gehad. Waarom nu wel?
5). Je loopt bijkans gehoorbeschadiging op zodra je op drie meter afstand van de kerk loopt. Dat terwijl iedereen de tijd kan vernemen via eigen telefoon, horloge of zonnestand.
6). Het geluid ervan  stoort mij/ons tijdens tijdloze bezigheden, zoals lezen, buurten en tv-kijken.

Reactie studentenpastor

Studentenpastor Michiel Peeters zegt dat het luidschema per 1 november verandert. “Dat was al besloten voordat de petitie was gestart. Voortaan luidt de klok niet meer na zeven uur ’s avonds.” Peeters weet nog niet wat hij van de petitie moet verwachten. “De klok moet iets leuks zijn voor de omgeving, als blijkt dat veel mensen het vervelend vinden, gaan we natuurlijk een oplossing zoeken.” Bang dat de klok weg moet, is de studentenpastor niet. “Ik krijg ontzettend veel positieve reacties vanuit de buurt. Ook hebben we een vergunning van de gemeente. Maar nogmaals: als veel mensen zich storen, gaan we daarmee om de tafel zitten. In overleg is alles mogelijk.”

De buurt

Piet en Corry van Berkel wonen in het flatgebouw aan de Professor Cobbenhagenlaan. Zij waren verbaasd toen ze vorige week op het prikbord de petitie zagen hangen. Niet veel later kregen ze ‘m ook in de brievenbus. “Eigenlijk ben ik laaiend”, zegt Corry. “Ik snap niet dat mensen tegen die klok zijn. Wij wonen het dichtste bij van de hele buurt, en horen ‘m nauwelijks. Het lijkt wel alsof mensen tegenwoordig alles willen verbieden.” Voor Corry en Piet betekende het veel dat de Maranathakerk een eigen klok kreeg. In 1983 werd de St. Maartenskerk gesloten, die op steenworp afstand van de Maranathakerk lag. De Maranathakerk wilde de kerkklok overnemen, maar deze ging naar een parochie in Veldhoven. Die stopt nu met erediensten, dus zag Peeters kans om de klok terug naar Tilburg te halen. “We waren zo blij met de klok”, zegt Corry. “En nu willen mensen ‘m weghalen. Ik vind dat verschrikkelijk.”

Corry vindt het leuk als ze af en toe de klok hoort slaan. Dan schrikt ze even op, kijkt ze op haar horloge en denkt: ‘potverdorie, het is alweer twaalf uur.’ Piet springt bij: “Ik vind het gewoon laf. De mensen die de petitie zijn gestart, blijven anoniem. We kunnen niet met ze in gesprek.” Corry vindt het ook laf. Het liefst zou ze een tegenactie beginnen. Of in ieder geval een berichtje sturen naar de kerk, dat zij wel heel bij met de klok zijn. “Dat kan ik wel even doen via Facebook”, bedenkt ze.

Voor nu is het dus afwachten wat er gebeurt. Hoeveel buurtbewoners ondervinden hinder van de klok? Hoeveel van hen ondertekenen de petitie? Start de buurt wellicht een tegenactie? Veel vragen, vooralsnog weinig antwoorden. We blijven het volgen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.