Optimistische investeerders

Investeerders zijn vaak te optimistisch over de waarde van aandelen. Zo ontstaan zeepbellen en financiële crisissen. Ruben Graafland (Finance) onderzocht of investeerders voorzichtiger zijn tijdens een recessie. En of regulering daarbij helpt.

De mens kan zich flink vergissen, laat de film The Big Short zien. Bankiers die alles uitlenen wat los en vast zit, investeerders die de rendementen van de daken schreeuwen. De film verbeeldt het ongebreidelde optimisme waaraan de financiële crisis in 2007 onmiddellijk een einde maakte. In plaats daarvan kwam de roep om een kritischere blik op de financiële sector door toezichthouders en investeerders.

Heeft dat zin? Stoot een voorzichtige en kritische ezel zich niet twee keer aan dezelfde steen? Economischer uitgedrukt: leidt een voorzichtiger investeringsklimaat tijdens een recessie tot rationelere prijzen? En welke rol speelt de toezichthouder daarbij met regulering?

Graaflands conclusies zijn onthutsend. Zelfs als het ongebreidelde optimisme een halt toe is geroepen door een recessie, lijkt de irrationaliteit van de investeerder (de mens) het te winnen van het advies van toezichthouders. En ook voorzichtigheid van investeerders zelf blijkt onvoldoende. Tegenstrijdige informatie komt op verschillende momenten binnen en verandert de waarde die investeerders hechten aan aandelen aanhoudend.

Zelfs tijdens een recessie lijkt het er dus op dat prijzen niet rationeler worden. Psychologische valkuilen zijn onontkoombaar. Wel schommelt de waardering van aandelen meer dan in optimistische tijden, waardoor deze dichter ligt bij wat rationeel is. De markt lijkt zich kortom wel bewuster van risico’s. Voor het idee dat regulering invloed heeft kon Graafland slechts een kleine aanwijzing vinden.

Investeerders gedragen zich tijdens een recessie anders dan tijdens een expansie, maar de interactie tussen investeerderssentiment en aandelenprijzen is complex. Een kritischere houding en meer toezicht is goed, maar niet voldoende. Uit Graaflands onderzoek blijkt dat er meer aandacht nodig is voor de psychologie van de mens. De vraag is niet of er genoeg regulering is, maar of die regulering wel de juiste psychologische zetjes geeft.

Cijfer: 8

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.