Studeren in Nederland is duur

Studeren in Nederland is duur. Dat ondervind je als Nederlandse student natuurlijk aan de lopende band, maar nu blijkt het ook uit Europees onderzoek.

Het Eurydice netwerk, een Europees samenwerkingsverband, publiceerde onlangs in opdracht van de Europese Commissie een inventarisatie van de hoogte van het collegegeld en op welke manier het collegegeld bekostigd wordt per land. De uitkomst is niet geruststellend voor de Nederlandse student: die betaalt gemiddeld de op twee na hoogste studiekosten van Europa, meldt ScienceGuide. Alleen in Letland en het Verenigd Koninkrijk is studeren nog duurder.

Het onderzoek keek naar 42 Europese landen en richt zich op de situatie voor voltijdstudenten die zich voor het eerst in hebben geschreven. In Nederland is dus gekeken naar de situatie voor studenten die onder het leenstelsel vallen. De Nederlandse situatie wordt beschreven als een stelsel waarbij iedereen collegegeld betaalt en weinig beurzen beschikbaar zijn.

Waar dan wel?

Nederland behoort tot de vijftien landen die voltijdstudenten vragen om een substantiële bijdrage. Samen met Letland is Nederland gemiddeld de duurste binnen deze categorie. Er zijn elf landen waar studeren gratis is of minder dan honderd euro per jaar kost. Daaronder vallen Duitsland, Slovenië, Griekenland en Polen. Je moet dan wel een voltijdstudie volgen, want in sommige van deze landen moeten deeltijdstudenten meer betalen, omdat ervan uitgegaan wordt dat zij een baan hebben.

Opmerkingen

Hoewel de onderzoekers het rapport openen met de vraag: ‘Hoe toegankelijk is het hoger onderwijs in Europa?’ beantwoorden ze deze niet. De lezer kan indien nodig zelf conclusies trekken op basis van de vergelijking. Daarvoor moet je wel 76 pagina’s analyseren. De onderzoekers geven wel aan dat het opvalt dat het Nederlandse en Britse systeem min of meer tegelijkertijd afstand doen van een studiebeurs en dat Nederland, op het Verenigd Koninkrijk en Letland na, de hoogste gemiddelde studiekosten heeft per student.

Dus wil je goedkoop studeren, dan kun je beter ergens anders heen gaan. Hou er wel rekening mee dat je dan niet ieder weekend je was naar je moeder kunt brengen, die moet je dan toch echt zelf doen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.