Hebben jongeren vakbonden nog nodig?

Het aantal leden van vakbonden neemt met de jaren af. Vooral jongeren voelen zich niet aangetrokken. Is dat terecht?

Eind maart 2017 waren 1,7 miljoen mensen aangesloten bij een vakbond, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is vijftienduizend minder dan in 2016. Het ledenaantal daalt al langer: in 2011 was voor het laatst sprake van een toename. Vooral jongeren zijn steeds minder geïnteresseerd in een lidmaatschap. De Metro vroeg Tilburg University’s arbeidseconoom Ronald Dekker of dit terecht was.

Verklaring

“Jongeren zitten steeds langer in de fase waarbij ze veel jobhobben. Het moment dat ze een vaste baan krijgen, komst steeds later”, geeft Dekker als verklaring. “Daarnaast worden mensen steeds individualistischer. Ze zijn minder geneigd zich aan te sluiten bij een club, politieke partij of vereniging. Mensen hebben best vijf euro over voor Greenpeace, maar een lang lidmaatschap zien ze niet zitten. Je ziet dat vakbonden het daardoor moeilijk hebben en zich afvragen hoe ze leden aan zich kunnen binden.”

Terecht?

Ronald Dekker merkt dat veel mensen denken dat ‘alles vanzelf wordt geregeld’. “Maar het feit dat we zulke goede arbeidsvoorwaarden in Nederland hebben, heeft te maken met honderden jaren vakbondstijd. Een nieuw cao komt niet zomaar uit de lucht vallen. Maar omdat iedereen die afspraken in de schoot geworpen krijgt, staan veel mensen daar niet bij stil.”

Dekker denkt dat het ook voor jongeren een slimme zet kan zijn om bij een vakbond te gaan: “Maar dat vereist wel dat jongeren bereid moeten zijn om te kijken naar het grotere geheel. Niet alleen kijk naar ‘wat levert het voor mij op’, maar ook naar ‘wat levert het voor de samenleving op’.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.