Nature waarschuwt promovendi voor gebrek aan carrièreperspectief

Nature waarschuwt promovendi voor gebrek aan carrièreperspectief

Wat hebben een topvoetballer en een promovendus met elkaar te maken? Ze hebben beiden een heel kleine kans op doorbreken.

In een hoofdredactioneel van Nature worden jonge promovendi gewaarschuwd voor de carrièrevooruitzichten in de wetenschap. Hoewel ruim driekwart van de jonge wetenschappers een academische carrière ambieert, zal slechts drie procent ‘doorbreken’. Ter vergelijking: bij topvoetballers is dit één procent.

De alarmerende cijfers zijn naar voren gekomen uit een enquête die het tijdschrift heeft verspreid onder 5700 jonge wetenschappers. Ruim driekwart van hen gaf aan graag carrière te maken in de academische wereld.

Hoewel een ruime meerderheid graag bij een universiteit of onderzoeksinstituut aan de slag gaat, is slechts voor een fractie voor hen plaats. Van iedere honderd PhD-studenten zullen er volgens Nature uiteindelijk slechts drie of vier hun wetenschappelijke ambities waar maken. Ter vergelijking: in Engeland schopt één op de honderd topvoetballers het tot professional. Jonge wetenschappers doen het dus slechts marginaal beter.

Volgens de redactie van het tijdschrift ligt de oorzaak in het overschot aan promotie trajecten. Er worden volgens Nature al jaren te veel PhD-studenten opgeleid, waardoor veel van hen hun heil elders moeten zoeken. De redactie roept promovendi op zich te richten op een carrière buiten de academische wereld. Universiteiten en begeleiders zouden op hun beurt eerlijker moeten zijn over de mogelijkheden in het werkveld.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.