Co-auteurs remmen carrière beginnende wetenschappers

Het lijkt zo’n goed idee: een ervaren hoogleraar vermelden op je publicatie. Maar als beginnende wetenschapper is dit mogelijk funest voor je carrière, blijkt uit wereldwijd onderzoek.

Beginnende wetenschappers hebben niet altijd door hoe je carrière maakt in de wetenschap, blijkt uit wereldwijd onderzoek onder leiding van Bruce MacFarlane, hoogleraar aan de University of Bristol. Ze denken vaak dat het goed is als één of meerdere hoog aangeschreven wetenschappers op hun publicatie staan als co-auteur.

In de praktijk pakt dat vaak verkeerd uit. Een bekende naam binnen de academische wereld trekt als vanzelf de aandacht naar zich toe. Lezers van publicaties denken dat zij het meeste werk hebben verricht, waardoor begeleiders er met de eer van de jonge wetenschapper vandoor gaan. Bovendien gaat het ook om de volgorde: om carrière te maken in de wetenschap, is het belangrijk om als eerste auteur vermeld te worden. Dit gebeurt lang niet altijd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.