Inbraakpreventie: hoe beveilig jij je huis?

In de Home Alone-films houdt Kevin inbrekers buiten door zijn huis vol boobytraps te plaatsen. Iets waar studenten een voorbeeld aan moeten nemen? Mogelijk wel. Lang niet alle huizen zijn goed beveiligd. Tijdens de Nationale Inbraakpreventie Weken wordt hiervoor extra aandacht gevraagd.

Mensen zijn zich vaak niet bewust van de maatregelen die ze kunnen nemen om inbraak te voorkomen, stelt stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders onverschillig is op het gebied van woningbeveiliging. Toch zou een groot deel van de Nederlanders wel wat extra aandacht kunnen besteden aan het onderwerp. Zo is een groot deel van de Nederlandse deuren (88,1%) slecht beveiligd. Inbrekers kunnen deze deuren binnen drie minuten openbreken.

Studentenhuizen

Een inbraak kan iedereen overkomen,  maar studenten zijn extra kwetsbaar: studentenhuizen zijn namelijk een gewild doelwit onder inbrekers. Dit komt omdat de vangst groot is (meerdere laptops in één huis) en het voor inbrekers makkelijk te voorspellen is wanneer studenten van huis zijn (in de weekenden en vakanties).

Hoewel Tilburg bekend staat als inbraakgevoelige stad en studentenhuizen extra inbraakgevoelig zijn, zijn lang niet alle studenten op de hiervan op de hoogte, merkte Univers tijdens een rondvraag op de campus. Student Pieter geeft aan zich niet bewust bezig te houden met de beveiliging van zijn studentenhuis. “Ik maak me er eerlijk gezegd niet zo druk om. Ik woon in een complex met meerdere studentenwoningen. Er is bijna altijd wel iemand aanwezig dus ik denk niet dat mijn huis aantrekkelijk is voor inbrekers.” Ook studente Janine geeft aan niet veel aandacht te besteden aan de inbraakveiligheid van haar huis: “Maar ik woon nog bij mijn ouders. Ik denk dat zij zich daar wel in hebben verdiept.”

Zijn er dan wel studenten die zich bewust zijn van het risico dat ze lopen om bestolen te worden? Ja hoor. Studente Amy vertelt dat ze met haar huisgenoten wat afspraken heeft ter preventie van inbraak. “Zodra iemand naar binnen of naar buiten gaat, moet diegene de deur op slot doen. De deur van mijn eigen kamer zit meestal ook op slot, behalve als ik er zelf in zit.” Soms vergeet een huisgenoot weleens dat deur op slot te doen, vertelt ze. “Dan spreken we elkaar daar op aan.”

Het heeft niet altijd zin om de deur simpelweg ‘op slot’ te doen. Een groot deel van de Nederlandse deuren (88,1%) is slecht beveiligd volgens onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Met slecht beveiligd wordt bedoelt dat inbrekers binnen drie minuten het slot open kunnen breken. Tijdens de rondvraag geven de studenten aan dat ze beveiliging van hun huis ook zien als een taak van de huisbaas. Die moet zorgen voor goede sloten.

Tips

Desalniettemin kun je er zelf ook wat aan doen om inbraak te voorkomen. Dit zijn enkele tips:

  1. Neem dure spullen mee of leg ze buiten zicht wanneer je weggaat
  2. Doe ramen en deuren op slot als je weggaat, ook je kamerdeur
  3. Maak afspraken met je huisgenoten over dit onderwerp
  4. Leg geen sleutels op ‘geheime’ plekken zoals onder de deurmat of bloempot
  5. Word lid van een buurtpreventie Whatsapp of maak er zo’n appgroep als er nog geen is voor jouw wijk

Tijdens de Nationale Inbraakpreventie Weken wordt aandacht gevraagd voor de beveiliging van huizen voor inbraak. De Nationale Inbraakpreventie Weken gaan 1 november van start en duren tot 31 december

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.