Vaak inbraak bij studentenhuizen

Studentensteden zijn speeltuinen voor inbrekers op zoek naar producten zoals laptops. In Nijmegen hield de politie in de eerste maanden van dit jaar een steekproef en kwam er achter dat zeker eenzesde van de inbraken in de stad studentenkamers betreft.

In Groningen vinden de meeste woninginbraken plaats in studentenhuizen. In Leiden zijn het elke maand vijf à zes inbraken, zo schrijft De Pers.

Bij hoeveel studenten er in Nederland wordt ingebroken, is niet bekend, want de politie registreert niet of een inbraak plaatsvindt in een studentenwoning of in een ‘gewoon’ huis. Maar de schrijnende verhalen van wijkagenten over gestolen laptops en verdwenen scripties, zorgen ervoor dat studentensteden proberen hun jonge bevolking alert te krijgen. ‘Hier zijn het vooral flipperinbraken’, vertelt Paul Heranus van de politie Groningen. ‘Elk jaar wanneer het warmer wordt, wijzen we er maar weer extra op. Wanneer een voordeur niet op het nachtslot zit, wrikt een inbreker de deur open. Omdat er geen sporen van braak zijn, krijg je ook niks terug van de verzekering.’

Groningen heeft twee studentagenten aangesteld, die zich alleen maar met studentenzaken (ontgroening, heling, inbraak) bezighouden. Op Twitter en Facebook geven ze anti-inbraakstrips en melden ze dat je 112 mag bellen als je een inbreker op heterdaad betrapt.

Ook in Leiden waarschuwt de politie, in samenwerking met de universiteit en de gemeente, studenten grondig. ‘Ze zijn niet bezig met de inbraakgevoeligheid van hun kamer. Dat snappen we wel, maar het maakt ze kwetsbaar voor gelegenheidsinbrekers’, vertelt Ilse de Heer van Politie Hollands Midden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.