Rusland belooft miljoenen aan terugkerende Russische wetenschappers

Rusland belooft miljoenen aan terugkerende Russische wetenschappers

President Poetin probeert de Russische wetenschap in oude glorie te herstellen. Op een conferentie maakte hij bekend honderden miljoenen uit te trekken om Russische topwetenschappers uit het buitenland terug te halen.

Poetin sprak op een wetenschappelijke conferentie in de Russische badplaats Sotsji. Hij beloofde de aanwezige studenten om vijftig miljard roebel vrij te maken voor de wetenschap. Het geld, omgerekend zo’n 750 miljoen euro, moet vooral dienen als lokkertje voor Russische wetenschappers die in het westen werken.

Het Financieel Dagblad schrijft dat de Russische overheid in 2010 met een soortgelijk financieringsprogramma op de proppen kwam. De 180 miljoen euro die indertijd gereserveerd was werd gebruikt voor de bouw van laboratoria en enkele ‘terugkeertoelages’. Één wetenschapper kon daardoor ruim 2 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven.

Volgens het Financieel Dagblad is het de vraag hoeveel topspecialisten Poetin daadwerkelijk terug kan halen met deze belofte. Het beloofde geld zal vooral gebruikt moeten worden om de salariskloof met het westen te dichten. In de VS kan een hoogleraar enkele tonnen per jaar verdienen terwijl het salaris in Rusland niet meer dan 25.000 dollar per jaar is.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.