Pas op met opladen mobiele telefoon

Je telefoon opladen terwijl je slaapt? Pas op, want het kan heel gevaarlijk zijn, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars (VVV) in de Risicomonitor Woningbranden.

De helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektronische apparaten zoals smartphones of tablets, blijkt uit de risicomonitor. Vooral het opladen van een smartphone tijdens je nachtrust of als je niet aanwezig bent, vergroot de kans op brand.

Trend

Brand als gevolg van apparatuur komt steeds vaker voor: “We zien een iets stijgende trend en we denken dat het voor een belangrijk deel te vermijden is”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het VVV, tegen NOS. “Met name het aan laten staan van elektronische apparaten en het opladen ervan is een risico.”

Advies

Het VVV adviseert drie dingen om woningbrand als gevolg van elektronische aparatuur te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk dat je zelf bij het opladen van je apparatuur bent en ten tweede moet je ‘overladen’ zien te voorkomen: zodra je smartphone volledig is opgeladen, verwijder je de stekker dus uit het stopcontact. Tot slot waarschuwt de organisatie voor het gebruik van alternatieve bedrading. Zij adviseren om de originele oplader te gebruiken. Afgelopen jaar waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hier ook voor: meer dan de helft van de in Nederland verkochte USB-opladers voor mobiele telefoons voldoet niet aan de gestelde eisen. Sommige opladers hebben zulke ernstige gebreken dat ze bij gebruik kunnen leiden tot brand of elektrische schokken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.