Fondswerving bij alumni aan Tilburg University

De Erasmus Universiteit haalt ruim 25 miljoen euro binnen van vermogende alumni. Deze miljoenen gaan naar een fonds om getalenteerde studenten en ambitieuze onderzoekers van de universiteit bij te staan. Ook aan Tilburg University worden alumni benaderd met de vraag naar een donatie. Hoe is de situatie hier?

Nederlandse universiteiten beginnen Amerikaanse methoden te gebruiken om extra geld binnen te hengelen en Rotterdam heeft de primeur, schrijft de Volkskrant. Rotterdamse alumni brachten ruim 25 miljoen binnen bij een fonds om getalenteerde studenten en ambitieuze onderzoekers van de Erasmus Universiteit bij te staan. Binnen enkele jaren hoopt de universiteit een werkkapitaal van 100 miljoen euro te hebben.

Investeren

Frederique Knoet is Managing Director van het team Development and Alumni Relations aan Tilburg University. Eerder vertelde zij Univers over de belcampagnes waarbij studenten alumni bijpraten over de faculteit en vragen om een donatie voor een fonds. “Wij halen ongeveer €400.000 per jaar binnen”, vertelt ze. Of de kosten tegen de baten opwegen vindt ze lastig om te zeggen. “In principe wel. Maar je moet in dit soort projecten eerst investeren voordat het echt groot gaat worden”, vertelt ze.

Ook vertelt ze dat de Universiteit van Tilburg meer doet dan alleen fondswerving. “We betrekken alumni bijvoorbeeld echt in het onderzoek. We hebben een soort marktverkenning gedaan en daaruit is gebleken dat alumni net zoals in Rotterdam het leuk zouden vinden om mee te kunnen denken aan het type projecten dat uitgevoerd gaat worden met het fondsgeld. Alumni willen niet alleen financieel samenwerken, maar ook hun kennis en expertise delen.”

Daarnaast bestaan er verschillende Alumni Comités of Boards die helpen te beslissen aan welke projecten geworven geld wordt uitgegeven. Wetenschappers, onderzoekers, maar ook studenten kunnen projecten indienen. Deze worden voorgelegd aan het comité en zij adviseren het bestuur van het Universiteitsfonds om het geld in bepaalde projecten te investeren, legt Knoet uit.

Faculteiten

De faculteiten Social and Behavioral Sciences (TSB), Law School (TLS) en School of Economics and Management (TiSEM) nemen deel aan dit proces, aldus Knoet. Humanities (TSH) gaat volgend jaar ook meedoen aan het proces en binnen Catholic Theology (TST) is de afdeling aan het kijken hoe dit vormgegeven wordt. Knoet verwacht dat TST volgend jaar ook zo’n campagne gaat doen. “Maar het grote geld zit in andere projecten. We hebben bijvoorbeeld een project lopen genaamd Dean’s Circle. Daar geeft een groepje alumni vijf jaar lang jaarlijk €500. Dat gaat in een scholarship fund voor buitenlandse studenten”, vertelt ze. Ook ondersteunt een aantal donateurs het Outreaching Programma.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.