Vrouwen minder vaak gereanimeerd dan mannen

Amerikaanse vrouwen worden minder snel gereanimeerd dan mannen uit datzelfde land. Omstanders zouden minder snel geneigd zijn om een vrouw te reanimeren, uit angst om haar borsten aan te raken.

Onderzoekers bestudeerden bijna 20.000 gevallen van mensen die een hartstilstand kregen in openbare ruimte. Van de mannen die een hartstilstand kregen, werd 45 procent geholpen door een niet-professionele omstander. Bij de vrouwen lag dit percentage slechts op 39.

Ook is er gekeken naar gevallen waarbij de hartstilstand in huiselijke kring plaatsvond. Van het eerder gevonden verschil was in huiselijke kring geen sprake. Doordat de hulpverlener in deze gevallen vaak een bekende is van het slachtoffer, zou de eerder genoemde angst minder snel een rol spelen.

De onderzoekers stellen dat de angst om borsten aan te raken ongegrond is. De handen moeten namelijk op het borstbeen geplaatst worden, niet op de borsten zelf. Toch roepen de onderzoekers op tot aanpassing van reanimatiecursussen. Momenteel wordt er vooral geoefend met mannelijke reanimatie-poppen. Oefenen met een vrouwelijke variant zou de angst weg kunnen nemen.

In Tilburg

Anita Mosterd, Health & Safety coördinator van Tilburg University, denkt niet dat vrouwen zich op de Tilburgse campus zorgen hoeven te maken. “Ik heb niet de indruk dat hier hetzelfde probleem speelt. Mensen vinden het eerder onhygiënisch om mond-op-mond beademing te geven dan dat ze zich druk maken om borsten aan te raken. We hebben overigens plastic kapjes om dat probleem weg te nemen”. 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.