De plannen voor: parkeren, fietsenrekken, studieplekken en collegezalen

De plannen voor: parkeren, fietsenrekken, studieplekken en collegezalen

Wat gaat de universiteit doen om de drukte op de campus op te lossen? Dat wilden lezers van Univers weten. In het Dagelijks Bestuur gaf rector magnificus Emile Aarts een presentatie over de plannen om de drukte te bedwingen. Een verslag.

Belangrijk nieuws is dat er veertig lunchplekken bij komen in de kantine van gebouw Cobbenhagen, bij de 123’tjes van Remco. De bermen van de Warandelaan zijn verhard voor parkeerplekken en in december komen 317 extra fietsenrekken. Hoera dus. Het college zal monitoren hoe het loopt met de basisfaciliteiten van de campus, zoals de fietsenstallingen, de werkplekken, de lunchplekken en de collegezalen. Er wordt een ratio afgesproken van de facilteiten per student. 

Op dit moment zijn er volgens de rector 2.300 studieplekken op de campus, maar die zijn door verbouwingen momenteel niet allemaal bereikbaar. De afgelopen jaren was er al een groei: in 2016 kwamen er 143 plekken bij, in 2017 zijn er 140 nieuwe plekken gemaakt, onder andere in het nieuwe gebouw Reitse Poort. In 2018 komen er 350 werkplekken bij in het Onderwijs Zelfstudie Centrum (OZC), dat de Engelse naam ECC heeft gekregen, Education Experience Center. Als er geen tentamens zijn dan zijn daar nog eens 480 extra plekken. Er zijn de laatste twee jaar ook 120 buitenwerkplekken bijgekomen. Volgens het College heeft Tilburg University de beste ratio werkplek per student als het OZC geopend wordt, namelijk 1 universitaire werkplek op 4,8 student. Dat wordt dan de beste score in Nederland, maar op dit moment is het nog niet zo ver. Wel belooft de rector ook betere communicatie over de werkplekken, zodat de studenten weten waar er vrije ruimte is.Dit zijn de Collegeplannen zoals ze gepresenteerd werden tijdens de Dagelijks Bestuurvergadering van de Universiteitsraad. Zie ook hier het verslag van deze vergadering. 

Toekomst

Nog verder in de toekomst komen er 200 nieuwe werkplekken in de stadsbibliotheek, maar dan hebben we het minstens over 2019, als het gebouw voor de Mind Labs klaar is in de Spoorzone. Ook in de toekomst: de nieuwe Food Plaza als vervanging voor de huidige Mensa. Wanneer daaraan wordt gestart is voor Univers nog niet bekend, maar het staat al wel in de Nieuwe Real Estate Vision. 

Qua collegezalen zal vooral het nieuwe OZC verlichting moeten brengen: één grote zaal van 600 personen, die gedeeld kan worden in twee maal 300, vijf kleinere zalen voor maximaal 81 studenten en twaalf  kleine ruimtes voor 40 studenten. Daarnaast komen er twee grote tentamenzalen voor 200 tot 280 studenten. Die zijn klaar voor digitaal toetsen, maar kunnen ook gebruikt worden als studentenwerkplek.

Door de groei wordt Prisma voorlopig niet ontmanteld, maar dat is niks nieuws. Sinds 1997 zou Prisma gesloopt worden en het staat er nog steeds. 

Wat wil je bij Univers lezen?

Dit artikel is geschreven omdat onze lezers er meer over wilden weten. Wat wil je de volgende keer lezen? Laat het ons weten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.