Promoveren als piraat: mag dat?

Een man die gelooft in het Vliegende Spaghettimonster wil promoveren in een zeventiende eeuws piratenkostuum: leuk of ongepast? De Technische Universiteit Delft vindt het laatste, maar hoe kijkt Tilburg University naar deze kwestie?

Een 38-jarige geohydroloog genaamd Michael Afanasyev wil vanuit geloofsovertuiging promoveren in een piratenkostuum. De TU Delft verbiedt hem dit, schrijft de Volkskrant. Afanasyev is het er niet mee eens en heeft een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens, een instituut waar mensen kunnen aankloppen als ze zich gediscrimineerd voelen. De zitting is op 21 november.

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster

“Wie is de TU Delft om voor mij te bepalen wat voor religie belangrijk is?” Laat Afanasyev zich uit in de Volkskrant. Hij is naar eigen zeggen priester van De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Op de website van dit kerkgenootschap staat dat de organisatie ‘kritisch naar de huidige maatschappij en andere religies kijkt, maar deze wel in hun waarde laat’. Piraten zijn een belangrijk onderdeel van het geloof. Volgens de website zouden het goddelijke wezens zijn die uitsterven als gevolg van de opwarming van de aarde, aardbevingen, orkanen en andere natuurrampen.

Tilburg

Wilko Elsinga is pedel aan Tilburg University en krijgt binnen de universiteit ook wel bijzondere verzoeken als het om kleding gaat. “Vroeger moesten mannen altijd een rokkostuum dragen volgens de kledingvoorschriften. Dit hebben we aangepast naar een kledingadvies.” Er is dus geen plicht meer om dit te doen. Elsinga zou het daarom ook niet verbieden om een proefschriftverdediging in een piratenpak te houden. “Maar ik zou wel zeggen dat ik daar niet zo enthousiast over ben en zijn promotor vragen hem te adviseren het niet te doen. Je bent natuurlijk bij zo’n verdediging wel een visitekaartje voor jezelf en de universiteit.”

“Sommige mensen doen onderzoek naar bepaalde landen zoals Zuid-Afrika of Ecuador. Als zij hun proefschrift willen verdedigen in traditionele kleding van deze landen, kan dat natuurlijk”, volgens de Tilburgse pedel. Ook promoveerde een man ooit in een Schotse kilt. Daar kon Elsinga ook wel om lachen. “Dat is nou een echt rokkostuum”, grapt hij.

Formele academische ceremonie

De TU Delft laat aan de Volkskrant weten dat een promotie een plechtige, formele academische ceremonie is, met een ingetogen karakter waarbij de nadruk ligt op de wetenschappelijke dialoog. Een piratenkostuum is volgens de universiteit niet passend. “Een ingetogen hoofddeksel dat uiting geeft aan de overtuiging van de betrokkene en recht doet aan het ingetogen karakter zouden we mogelijk wel toestaan”, zegt een woordvoerder.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.