Handtastelijke concertbezoekers? NO THANKS!

Concert- en festivalbezoekers moeten bewust worden van seksueel ongewenst gedrag en ingrijpen als iemand wordt lastiggevallen. Dat is de boodschap van vijf vrouwen uit de muziekindustrie, die de actiegroep NO THANKS! hebben opgericht. Initiatiefneemster Jenny Janssens: “Mensen moeten niet meer wegkijken.”

Er is veel gebeurd sinds bachelorstudente filosofie Jenny Janssens afgelopen dinsdag WhatsApp-contact had met een vriendin. De vriendin, Mabel Zwaan, was in een uitverkocht Paradiso en werd daar lastiggevallen door een man. Die achtervolgde haar steeds als ze van hem wegliep. Niemand zei iets of greep in.

Ze vertrok vroegtijdig en belde met Janssens. Ze waren boos maar dachten: dit is rot, maar iedereen die naar een concert gaat weet dat het kan gebeuren.

Net toen ze het voor de zoveelste keer wilden wegwuiven besloten ze dat het voortaan anders moet. Op Twitter kwam een gesprek op gang en algauw vormden ze met drie andere vrouwen uit de muziekindustrie de actiegroep NO THANKS! met bijbehorende hashtag #saynothanks. We spreken met Jenny Janssens over de snelle vlucht die het initiatief neemt.

Je gaat naar zo’n concert en weet dat je lastiggevallen kan worden. Dat klinkt niet als een fijne avond uit.

“Wij willen niet zeggen dat naar een concert gaan gevaarlijk is of dat je op je hoede moet zijn. Het gebeurt vaak, maar niet altijd. Mensen zeggen weleens tegen me ‘jij gaat toch vaak naar hiphop feesten?’, alsof het daar vaker gebeurt. Maar het is niet gebonden aan genre. Er hoeft maar één persoon in het publiek te zijn die denkt dat het een goed idee is om te doen. Mabel ging naar Future Islands, dat is haar lievelingsband en zij maken superlieve muziek. Direct erna zei ze dat ze het niet had verwacht bij zo’n concert.”

Waarom grijpen omstanders niet in, terwijl er vrijwel altijd iemand is die het ziet?

“Veel mensen vinden het lastig om te beoordelen wat er aan de hand is. Het kan een creep zijn, maar ook een stel dat ruzie heeft, of mensen die een grap met elkaar uithalen. Het personeel ziet het vaak ook niet. Maar het echte probleem is dat het als normaal wordt gezien, daarom grijpen mensen niet in. Niemand lijkt ervan op te kijken.”

Niets doen is geen optie. Wat dan wel?

“We moeten niet meer doen alsof het normaal is, maar erkennen dat het gebeurt. Er moet niet meer worden weggekeken. Het is zo makkelijk om even te vragen ‘gaat het wel?’, ‘ken je hem’, of ‘haar?’. We zijn er ook voor mannen, ook hen kan dit overkomen. Je hoeft er niet meteen een groot probleem van te maken. Als je het idee hebt dat anderen het zien en zich ermee bemoeien, krijg je denk ik een gevoel van veiligheid.”

Hoe bereik je dat mensen voortaan wel iets doen?

“Toen we op Twitter in gesprek raakten, attendeerde iemand ons op het Engelse initiatief Girls Against. Zij voeren campagne met posters met daarop letterlijk huisregels die door poppodia worden verspreid. Onder het mom van: ‘Leuk dat je bij het concert bent, maar hou je handen thuis. Zie je iets gebeuren, aarzel niet om in te grijpen. Ga naar het barpersoneel of de beveiliging als er iets gebeurt.’ Het klinkt stom om dat zwart op wit te zetten, maar blijkbaar is het nodig. Girls Against krijgt veel steun van artiesten, dat willen we ook bereiken, want artiesten spelen hierin een belangrijke rol. Bezoekers hebben een kaartje gekocht voor een artiest, dus als zij zich uitspreken, komt dat sterker over. Al is het maar door tussen de nummers even aan te kaarten dat we het leuk houden met z’n allen. Of door bewustzijn te creëren op sociale media.”

De boodschap lijkt aan te slaan. Van Pauw tot 3FM, jullie zijn er al geweest. Een goed begin is het halve werk. Wat is de volgende stap?

“We hebben een concreet probleem geconstateerd en daar willen we actie op ondernemen. Vanavond (20 november, red.) gaan we voor het eerst met zijn vijven bij elkaar zitten. We hebben veel interviews gedaan en nu kriebelt het echt om stappen te zetten.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.