Opkoopprogramma ECB deugt niet

De Europese Centrale Bank (ECB) koopt sinds de financiële crisis van 2008 staatsobligaties op om de economie te stimuleren. Volgens hoogleraar economie Sylvester Eijffinger gaat de ECB daarbij haar boekje te buiten.

Aandelen- en obligatiemarkten doen het goed, maar of dat door de ECB komt is niet duidelijk. Zeker is volgens Eijffinger dat het opkoopprogramma niet opgestart had moeten of zelfs mogen worden, zegt hij in een interview met de universiteit. Het was niet nodig (de groei was toch al aan het herstellen) en het was niet effectief. Bovendien ging de ECB ver buiten het mandaat, aldus Eijffinger, wat in het verdrag van Maastricht is vastgelegd. Het is de centrale bank verboden te opereren in monetaire financiering, dus zo wordt de eigen geloofwaardigheid en reputatie onafhankelijk te zijn flink ondergraven.

Want hoe onafhankelijk is de centrale bank nog? Het opkoopprogramma moet volgens Eijffinger worden afgebouwd om voornoemde redenen, maar hij denkt niet ECB-president Mario Draghi daarop gaat inzetten. Die heeft namelijk zelf nog twee jaar te gaan. En als de ECB afbouwt, dan worden de prijzen van obligaties en aandelen gecorrigeerd, waardoor ze meer naar de werkelijke marktwaarde gaan. “Dat wil niemand meemaken, zeker de ECB zelf niet, omdat ze drie tot vier triljoen euro aan securities, staatsobligaties en corporate bonds op de eigen balans heeft staan.” Met zoveel vermogensverlies in zicht past de ECB voorlopig wel even op.

Het interview:

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.