Student ontwikkelt écht werkende anti-katerpil

Misselijk, koppijn van hier tot aan Tokio en duizeligheid. En dat op een vrijdagochtend, net voordat je colleges beginnen. Skippen omdat je ziek bent (lees: een kater hebt)? Verleden tijd volgens Radboud-student Niels Pesser en zijn vader. Zij hebben de oplossing: een naar eigen zeggen écht werkende anti-katerpil.

Na een avond zelf te diep in het glaasje te hebben gekeken, ontstond het idee. Geneeskunde student Niels en zijn vader Jacco, die apotheker is, waren op fietsvakantie in Frankrijk en merkten de volgende ochtend dat fietsen met een kater een stuk minder comfortabel was dan zonder kater. Eenmaal terug in Nederland zocht het tweetal in de wetenschappelijke literatuur over katers naar een oplossing, schrijft Vox. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij een alledaags middel: groene thee. Ruim vier jaar later is de pil, Zober!, op de markt.

Nieuw is het idee niet: Russische spionnen gebruikten anti-katerpillen al in de Koude Oorlog. In 2003 bracht een Russisch bedrijf ze ook op de Nederlandse markt. Een minuutje googelen leert dat die pil niet echt werkte.

Getest op muizen

Volgens het tweetal werkt deze pil wel. Zij hebben zelf als proefkonijn pillen geslikt tot ze de werkende receptuur vonden. Frans Russel, hoogleraar farmacologie en toxicologie aan de Radboud Universiteit, is sceptisch over de werking van de pil. De pil is namelijk alleen getest op muizen, vertelt hij. “Bij mensen is het allemaal niet uitgezocht. Om zeker te weten of de pil werkt, moet hij getest worden. Als hij zou werken, zou dat revolutionair zijn. Het zou de eerste anti-katerpil zijn die zijn belofte nakomt.”

Volgens de Pessers zit dat wel snor: zelf hebben ze goede ervaring met de pil en ook uit hun omgeving horen ze lovende reacties. Maar die mensen hebben natuurlijk niet bepaald een onafhankelijke mening. Persoonlijk vraag ik me ook af hoeveel glazen bier muizen moeten tanken om een kater te krijgen en of ze dan uit muizen- of mensenglazen drinken.

Geheime receptuur

Het werkzame bestanddeel in Zober! is afkomstig van groene thee. Omdat in groene thee maar een kleine hoeveelheid werkzame stof zit, dampen de mannen het in. Ze laten het water in de thee verdampen en dan blijft er een vaste stof over. Zo kunnen ze toch een hoge concentratie opvangen. Wat er verder in de pil zit willen de mannen niet kwijt, omdat ‘grote bedrijven onze receptuur kunnen namaken’. Dus we moeten pillen slikken terwijl we niet weten wat er in zit? Dat is gewoon hartstikke eng.

Mocht je de pillen toch willen uitproberen dan is het belangrijk om te weten dat je in theorie een pil per glas zou moeten nemen, vertelt Niels Pessers. Maar als je uit de fles drinkt, of een glas waarin je een liter wijn kwijt kan (die bestaan), hoef je dan minder pillen te slikken? Ik hoop het, want ik zie het niet zitten om twintig pillen in mijn muil te douwen na een avondje stappen. Zeker niet omdat een doosje van vierentwintig pillen €21,95 kost… Daar kun je weer een extra avond van naar de klote.

Ben je net zo’n geldwolf als ik? Drink dan gewoon een aantal glazen water en eet een vette hap voordat je gaat slapen. Oh, en gebruik deze douchegel de volgende ochtend, hij bevat zuurstof; schijnt tegen een kater te werken!

2 uit 5 ballen

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.