Studenten hebben spijt van petitie tegen docentcolumnist

Studenten hebben spijt van petitie tegen docentcolumnist

De studenten van de Haagse Hogeschool die begin deze maand een petitie startten tegen een docent en columnist, betuigen nu spijt. Zo schrijft een landelijke krant. 

Herre Faber is docent aan de Haagse Hogeschool en schrijft columns voor het Hogeschoolblad HNieuws. Zijn laatste column zou islamofobe en seksistische uitspraken bevatten, volgens studenten van ‘Gender Think & Do Tank’. Zij eisten via een petitie en mediaoffensief dat het College van Bestuur van de Haagse Hogeschool afstand nam van de woorden van Faber.

De column

Faber schreef in zijn column dat moslimmannen zich wel eens wat vaker tegen seksuele dominantie mogen uitspreken. De docent wijst de hoofddoek en boerka aan als bewijs van die overheersing: de kleding bedekt de schoonheid van moslima’s, opdat zij mannen niet in verleiding brengen. En precies dat werkt seksualisering in de hand, schreef hij.

De studenten vonden dat de column niet zou bijdragen aan een veilige cultuur op de school. Ook zou de gedachte onaanvaardbaar zijn dat je les krijgt van docenten die jouw hoofddoek een uiting van onderdrukking vinden. Faber besloot zijn werkzaamheden als columnist stil te leggen door alle ophef.

Kritiek

Daarna ontstond een storm aan kritiek richting de studenten van Gender Think & Do Tank. Zij zouden de vrijheid van meningsuiting willen inperken. Ook het College van Bestuur bekritiseerde de petitie en schaarde zich achter de vrijheid van meningsuiting van de columnist. Rector Leonard Geluk schreef zelfs een opiniestuk in het Hogeschoolblad, waar hij onder andere pleit voor een kakafonie van conflicterende opvattingen aan de Haagse Hogeschool. ‘Censuur past niet in onze academische omgeving: je mag politiek incorrecte meningen verkondigen en het debat mag op zijn scherpst worden gevoerd.’

De excuses van de studenten:

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.