BNR-nieuwsradio over vluchtelingen vanuit Cobbenhagen

Business Nieuws Radio (BNR) was op de campus om een uitzending van BNR De Wereld op te nemen met hoogleraren Paul Scheffer en Jan Jaap de Ruiter. Welke landen moeten als vangnet dienen en wat voor invloed heeft de komst van vluchtelingen op Nederland?

Hoewel het niet druk is in de foyer van het Cobbenhagengebouw hangt er een gemoedelijke sfeer. BNR heeft voor alles gezorgd: pepernoten, chips, borrelnootjes en een quiz waarmee prijzen te verdienen zijn.

De aangeklede foyer trekt aardig wat aandacht: ‘Wat is dit?’ ‘Zullen we even een radio-uitzending meepakken?’ zijn zomaar wat reacties van langslopende studenten. Toch loopt weinig van hen echt naar binnen. Tegen drie uur, de aanvang van het programma, zitten zo’n twintig mensen in de foyer, waarvan ongeveer de helft student en de andere helft medewerker van de universiteit is.

De speciale vluchtelingen show

Het kleine groepje is gekomen voor het programma BNR De Wereld. Dit is een radioprogramma waarin de internationale politiek besproken wordt en de betrekking daarmee op Nederland. Met dit keer ‘de speciale vluchtelingen show’. Presentator Bernard Hammelburg interviewt eerst arabist Jan Jaap de Ruiter over de oorzaken van het vluchtelingenprobleem en over welke landen als vangnet moeten dienen voor vluchtelingen. Na een pauze met verschillende activiteiten spreekt hij met Paul Scheffer, hoogleraar Europese Studies, over de invloed van vluchtelingen op Nederland. Jammer dat juist deze opponenten niet tegenover elkaar stonden, dat had meer vuurwerk gegeven.

Tekst gaat verder na afbeelding

 

Tussen de twee sprekers door is er tijd voor het stellen van vragen. Tijdens een reclamerondje op de radio wordt gevraagd wie er een vraag heeft, maar niemand weet zou gauw iets te bedenken. Uiteindelijk steekt een Engelssprekende man zijn hand op, maar terwijl hij uitlegt wat zijn vraag is, begint het programma alweer. Voorbereiding is er dus niet echt. Gelukkig lukt het improviseren best aardig en volgen er na de Engelssprekende man meer mensen. Geen ongemakkelijke stiltes dus op liveradio.

Kahooten

Na het vragenuurtje speelt het publiek een kahoot-quiz. Je kent het wel: de online quizvorm waarbij deelnemers zo snel mogelijk het goede antwoord moeten kiezen uit multiple choice. “De eerste keer dat we dit doen”, zeggen de mannen van BNR. Dat geldt voor meer mensen: zij hebben moeite met het inloggen in de quiz. De lat van de vragen ligt hoog: er wordt veel gevraagd naar cijfertjes, daar is maar een deel van deze universiteit goed in hoor. De diehards die het snelst het goede antwoord wisten op vragen als ‘hoeveel vluchteling uit Griekenland ging de EU herverdelen op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis?’ en ‘hoeveel zijn daar tot nu toe van herverdeeld?’ winnen een prijs: een BNR-koptelefoon voor de eerste en de tweede, de derde en vierde een doosje autodrop. Natuurlijk eindig ik – met veel gokken – net vijfde, jammer dit.

Nadat het programma is afgelopen is er ruimte voor het stellen van vragen buiten de uitzending om. Nu lijkt het publiek echt opgewarmd en volgen er meer vragen. Zodra alle vragen beantwoord zijn eindigt presentator Hammelburg door te vertellen over zijn gemigreerde kennissen die geen woord Nederlands spreken, ook al wonen ze hier al jaren. Daarmee doe je je kinderen tekort vindt Scheffer: “Dan kun je je kinderen niet eens helpen met hun huiswerk.” Hierna bedanken de mannen van BNR het publiek. Langzaam vertrekt iedereen en wordt de set-upstudio weer afgebroken.

BNR weet van de vluchtelingencrisis toch nog een gezellig onderwerp te maken, ondanks dat het woord ‘crisis’ vaak aanwezig is. Jammer genoeg maakten niet veel studenten een uurtje vrij om hierbij aanwezig te zijn. 

Verdrietig omdat je er niet bij was? Pak zelf wat lekkers en kijk de uitzending hier terug.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.