Ziek door de huisvlieg

Studenten opgelet! Als je nog een tosti of kapsalon hebt liggen van je straalbezopen snackmoment, is de kans groot dat de huisvlieg zijn afdrukken erop heeft gezet. De bzzzende beesten in je huis zijn niet zo onschuldig als ze lijken en kunnen je doodziek maken als je even niet oplet.

Bacterie boodschappers

Volgens de wetenschappers van Pennsylvania State University draagt de huisvlieg 351 soorten bacteriën met zich mee, waaronder e-coli en salmonella. Ziektes zoals maagzweren en bloedvergiftiging, worden op deze manier sneller overgedragen. In de stad blijken vliegen nog vunziger te zijn dan op het platteland, verklaren de wetenschappers in het tijdschrift Scientific Reports.

De vliegende verspreiders geven hun jongen rottend vlees en ontlasting te eten, wat aan hun poten en vleugels blijft kleven. Als ze vervolgens op jouw zelfgemaakte carrotcake of broodje boterhamworst landen, heb je een grote kans dat ze de poepbacillen van de hondendrol ervoor achterlaten.

Neem het niet te nauw

Volgens Kees den Otter, die als vliegenonderzoeker verbonden was aan de Universiteit van Groningen, moeten we niet overdrijven. Want de ene vlieg is de ander niet en we vallen ook niet dood neer als we er een doorslikken op de fiets.

Eén voordeel: ze zijn niet zo dol op zout en alcohol. Dus je gin-tonic zullen ze wel met rust laten. Helaas zal een bierlucht hen niet weerhouden naar binnen te fladderen. Wil je ze toch buiten de deur houden, dan moet je toch een ouderwetse hor aanschaffen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.