Geen baat bij beats tijdens het leren

Studenten gebruiken allerlei manieren om optimaal te leren, zo ook geluidsgolven. Op YouTube vind je oneindig veel muziek die je moeten helpen met concentreren, ontspannen en diep te slapen. Ook verschillende apps verzekeren je van effect en in de reacties lees je dat veel mensen baat hebben bij deze geluidsgolven. Maar werkt het eigenlijk?

Brainwave entrainment

Het idee achter brainwavesounds en binaural beats is dat je hersengolven synchroniseren met het geluid wat je hoort. Het overnemen van de geluidsfrequentie door de hersenen noemen we brainwave entrainment.

Wat websites en appbeschrijvingen ook zeggen, brainwave entrainment is nooit bewezen. Universitair hoofddocent Geert van Boxtel doceert Social and Behavioral Sciences en Cognitive Neuropsychology aan Tilburg University en betwijfelt de werking: “Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de effecten van geluidsgolven op de hersengolven, zonder resultaat.”

Voordeel

Toch hebben veel mensen voordeel hebben bij het luisteren van bepaalde muziek. Volgens Van Boxtel komt dit door de setting: “Als je ergens voor gaat zitten en aandachtig luistert, ontspan je vanzelf. Als je hierdoor je doel bereikt, is dat toch mooi meegenomen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.