Korting op collegegeld: voor elke student?

Ben je in 2015, 2016 of 2017 begonnen met je studie? Helaas, dan vis je achter het net als het aan onze overheid ligt. Vanaf volgend jaar krijgen de nieuwe studenten ruim duizend euro korting op hun collegegeld. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) eist ook een korting voor de studenten die sinds de afschaffing van de studiebeurs zijn gaan studeren.

Beloften

Volgens LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh is er beloofd dat er geïnvesteerd zou worden in de kwaliteit van het onderwijs na het afschaffen van de studiebeurs. Dat wordt wel lastig als de overheid de hand op de knip houdt. “De studenten die in de afgelopen drie jaar gestart zijn met hun studie, hebben nog niet van de kwaliteitsimpuls kunnen genieten en krijgen ook niet die korting. Voor die studenten moet ook iets gebeuren.”

64.000 handtekeningen

De studentenvakbond haalde met de petitie 64.000 handtekeningen binnen. Woensdag gaat de Tweede kamer in op de onderwijsbegroting. Sewbaransingh heeft er een hard hoofd in of de petitie zal worden gesteund. “De partijen kijken allemaal een beetje weg. Dat vinden wij een kwalijke zaak.”

Renteverhoging

Dat nieuwe studenten meer rente gaan betalen over hun lening is een feit. Maar het is nog onduidelijk of de rente ook omhoog gaat voor de huidige student. “Het zou wel heel zuur zijn als je geen beurs, geen korting en geen kwaliteit hebt gezien, maar wel een hogere rente”, vindt Sewbaransingh.

WOinactie

De petitie van actiegroep WOinactie is 4800 keer getekend door medewerkers van Universiteiten. Zij pleiten tegen de hoge werkdruk onder universitair personeel en de bezuinigingen in de kabinetsplannen van 43,6 miljoen euro in 2022.

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.