Universiteiten traag met vermindering werkdruk

Universiteiten hebben met de vakbonden afgesproken dat ze de werkdruk gaan verlagen, maar kunnen nog niet zeggen hoe ze dat gaan doen. Tilburg University komt deze week wel met plannen, is de verwachting.

In een cao-afspraak is recent vastgelegd dat de universiteiten nog voor het einde van dit jaar met plannen zullen komen om de werkdruk te verlagen. Met nog een paar weken te gaan, hebben alleen de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Maastricht een plan van aanpak klaarliggen, zo blijkt uit een rondgang van Trouw.

Werkdruk

De vakbonden willen snel maatregelen zien. Belangrijkste reden: zeven op de tien medewerkers ervaart de werkdruk op de universiteit als zeer hoog. Toch halen sommige universiteiten de deadline niet. De technische universiteiten in Delft en Eindhoven hebben al aangegeven hun plannen pas na de jaarwisseling te presenteren. Bij de Universiteit Leiden weet de woordvoerder zelfs niet of er al wat op papier staat.

Somber beeld

‘Dit is in lijn met het sombere beeld dat we al hebben’, zegt Jan Boersma, die namens vakbond FNV met de universiteiten onderhandelt over de cao, in Trouw. Volgens Boersma onderschatten universiteiten het probleem: ‘Wat ik tot nu toe aantref zijn uitermate vage plannen. Wollig taalgebruik dat moet verhullen dat er bijna geen concrete maatregel wordt genoemd.’ Volgens hem wil het universiteitspersoneel de zekerheid dat er meer tijd komt om colleges en onderzoek voor te bereiden. Ook moet er een einde komen aan de versnippering van de tijd tussen onderwijs en onderzoek. En de administratieve rompslomp moet verdwijnen.

“Wollig taalgebruik moet verhullen dat er bijna geen concrete maatregel wordt genoemd”

Boersma heeft echter nog niet één zo’n maatregel gezien. Neem het plan van de Rijksuniversiteit Groningen, dat in de zomer al klaarlag. Zij schrijven: ‘Een belangrijk voornemen is onderzoek naar de werkdruk en werkstress. De uitkomsten moeten leiden tot actieplannen op afdelingsniveau. Boersma weet het wel: ‘Dit is feitelijk het vooruitschuiven van het probleem, geen plan van aanpak.’

Tineke Bennema, woordvoerder van Tilburg University, laat weten dat de universiteit ermee bezig is en dat de plannen waarschijnlijk donderdag 7 december worden geopenbaard.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.