Puilen de collegezalen uit?

Tilburg University wil met duizend studenten per jaar groeien. Dat stuit op weerstand in de universiteitsraad. Een veelgehoorde klacht is dat de collegezalen nu al uitpuilen. “Dat is niet waar”, stelt rector Emile Aarts. Hoe zit het nou met die uitpuilende collegezalen? Mythe of waarheid?

Aarts beroept zich op Hans Gielen, adjunct directeur management, staff en support aan Tilburg University. Gielen is de man bij wie je kan klagen over uitpuilende collegezalen. Opmerkelijk genoeg heeft hij dit studiejaar, ondanks de 1.241 extra studenten, pas één klacht gehad. “Voorgaande jaren waren dat er meer,” zegt Gielen. Afgaande op de officiële klachten kan dus worden geconcludeerd dat de collegezalen inderdaad niet uitpuilen. Maar dat is wat kort door de bocht, vindt ook Gielen. Het kan natuurlijk zo zijn dat collegezalen wel degelijk uitpuilden in de eerste weken van het studiejaar, maar dat hier geen melding van is gemaakt.

Volgens Gielen zijn die eerste weken het drukste. Opleidingen proberen een inschatting te maken van het aantal aanmeldingen, en aan de hand van die inschatting wordt een planning gemaakt van waar welk college wordt gegeven. Dit jaar waren er volgens Gielen wat meer studenten dan verwacht. “Dus ik kan me goed voorstellen dat het druk was in de collegezalen. Wat de ervaring leert is dat deze drukte, naarmate het semester vordert, afneemt. Waar dat precies aan ligt weet ik niet. Meerdere factoren spelen een rol, denk ik.”

Kortom: het is nog steeds onduidelijk of die collegezalen uitpuilden, nog steeds uitpuilen of helemaal niet uitpuilden. Ben jij docent of student en heb je dit studiejaar last gehad van uitpuilende collegezalen? Meld het ons. Met het onderstaande formulier kan je laten weten of jij er last van hebt gehad, en kun je ook aangeven bij welk vak, in welke collegezaal of op welk tijdstip. Dan brengen we het in kaart en kan voor eens en altijd besloten worden of de uitpuilende collegezalen waarheid of mythe zijn.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.