Protest tegen hoog salaris collegevoorzitter

Academici van de University of Birmingham protesteren tegen het hoge salaris van de collegevoorzitter. Hij verdient 426 duizend pond per jaar. In een open brief schrijven zij ‘het systeem te willen hervormen, waarbij bestuurders zichzelf enorme salarissen toekennen en het personeel geen aanspraak maakt op eerlijk salaris ’.

160 academici van de universiteit ondertekenden de brief tegen het hoge salaris en de bijbehorende privileges van collegevoorzitter Sir David Eastwood. Ze schrijven dat Eastwood sinds zijn aanstelling 2.9 miljoen pond ontving aan salaris. Daarbovenop komt nog een luxe woning op de campus en een auto met chauffeur, gefinancierd door de universiteit. De open brief ligt nu bij de universiteitsraad.

Het is niet de eerste keer dat een collegevoorzitter van een universiteit in het Verenigd Koninkrijk onder vuur komt te liggen vanwege zijn of haar salaris. De collegevoorzitter van Bath University nam ontslag na ophef over haar hoge salaris. Zij verdiende 486 duizend pond per jaar. Ook de collegevoorzitter van Southampton University raakte in opspraak. Hij verdient 433 duizend pond per jaar.

Bonussen

Maar de academici richten hun pijlen niet alleen op Eastwood. De Universiteit van Birmingham betaalt haar werknemers fors. Leidinggevenden van universiteiten in het Verenigd Koninkrijk verdienen gemiddeld 82.506 pond per jaar. In Birmingham ligt dat volgens de academici op 163.949 pond per jaar. Maar liefst 36 werknemers in leidinggevende functies verdienen meer dan 150 duizend pond per jaar, waarvan zeven zelfs meer dan 200 duizend pond. ‘De 44 bestbetaalde werknemers sprokkelen daarnaast in totaal een onthutsend bedrag aan bonussen binnen: 8 miljoen pond per jaar’, stelt de brief.

Tilburg University

In Nederland geldt sinds 2013 de Wet normering topinkomens (WNT). Met als doel: het tegengaan van bovenmatige beloningen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de (semi) publieke sector. Tilburg University moet zich ook aan die normering houden. In 2016 lag de grens op 179.000 euro.

Rector Emile Aarts verdiende 230.390 euro in 2016 en zit daarmee boven de grens. Dat komt omdat het inkomen van topfunctionarissen in 2014 nog 130 procent van het ministersalaris (WNT) mocht zijn. In 2015 is dit teruggezet naar 100 procent. Collegevoorzitter Koen Becking verdient 203.529 euro per jaar en voormalig bestuurder Philip Eijlander verdiende 155.644 euro in 2016. Ook ontvingen twaalf hoogleraren in 2016 een salaris boven het WNT-maximum. De bestbetaalde hoogleraar streek 276.558 euro op in 2016.

Het jaarverslag over 2017 staat nog niet online. Het jaarverslag over 2016 lees je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.