Tilburg University best communicerende universiteit van Nederland

Tilburg University best communicerende universiteit van Nederland

Tilburg University heeft een prijs in de wacht gesleept: best communicerende universiteit van Nederland. Vanwege het verspreiden van kennis en deelname aan het publieke debat.

Dat stelt Scienceworks, dat in opdracht voor Elsevier Weekblad een Impact-ranglijst maakte. Zij onderzochten welke universiteit het best scoort op de categorieën communicatie, ondernemerschap, samenwerking en maatschappelijke inzet. Belangrijk, want universiteiten focussen zich allang niet meer op enkel onderwijs en onderzoek.

Over de vier categorieën waar universiteiten op beoordeeld worden scoort Twente het hoogste op ondernemerschap. Wageningen University werkt het meest samen met kennisinstellingen en bedrijfsleven. Tilburg University wint als het gaat om aanwezigheid in de media en de Universiteit van Amsterdam is de meest maatschappelijke universiteit.

Impact

De universiteit die gemiddeld het hoogste scoort op de vier categorieën, heeft de grootste impact. Dat is de Universiteit Twente (UT). Volgens Scienceworks werken ze gemakkelijk samen met andere onderzoeksinstellingen, maar ook met het bedrijfsleven. Het oordeel hangt ook af van het aantal vermeldingen in de stukken van Eerste en Tweede kamer, het Europees Parlement en gemeenten. Als laatste is geteld hoeveel wetenschappers er zitten in adviesraden van de overheid.

Nu denkt u als lezer misschien: maar wat betekent impact dan? Waar staat het voor? De impact-ranglijst van Scienceworks brengt in beeld hoe universiteiten zelf geld verdienen. Dus naast de reguliere geldstromen voor onderwijs en onderzoek. Dat heette voorheen valorisatie, maar nu spreken universiteiten liever van impact. Kortweg: ‘waarde geven aan’. Dat u het weet.

Het is niet de eerste keer dat Tilburg University wordt uitgeroepen tot best communicerende universiteit. In 2011, 2013 en 2015 was het ook al raak. De ranking wordt om het jaar gepresenteerd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.