Nederlandse wetenschappers publiceren vaakst met Amerikaanse collega’s

Nederlandse wetenschappers publiceren vaakst met Amerikaanse collega’s

Nederlandse wetenschappers publiceren samen met collega’s uit landen over de hele wereld. Vooral met wetenschappers uit de Verenigde Staten en Europese landen. Ook trekken Nederlandse universiteiten steeds meer buitenlandse wetenschappers aan.

Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU).

Cijfers

Tussen 2011 en 2015 publiceerden Nederlandse wetenschappers 42.754 artikelen samen met Amerikaanse collega’s. 35.301 met wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk. En 34.049 met Duitse collega’s. De samenwerking met Australische wetenschappers verloopt ook niet slecht: 10.604 co-publicaties.

Volgens de VSNU zijn opkomende economieën van toenemend belang in wetenschappelijke samenwerking. En zie daar: China. Nederlandse wetenschappers publiceerden 8.293 artikelen samen met Chinese wetenschappers. Om het rijtje continenten af te maken: Brazilië is van de Zuid-Amerikaanse landen het meest in trek. Nederlandse wetenschappers publiceerden 4.285 met hun Braziliaanse collega’s. Het hoogst genoteerde land in Afrika is Zuid-Afrika: 3.324 co-publicaties.

Internationaal talent

Naast de co-publicaties met buitenlandse wetenschappers, probeert de Nederlandse overheid, samen met universiteiten, internationaal wetenschappelijk talent binnen te halen. Dat werpt vruchten af. Nederland wordt steeds aantrekkelijker voor wetenschappers uit het buitenland. Zo hadden universiteiten in 2003 slechts 4.859 buitenlandse wetenschappers in dienst. In 2015 lag dat aantal op 10.602 wetenschappers; ongeveer twintig procent van het totaal.

Van al die buitenlandse wetenschappers komen er 1685 uit Duitsland, wat daarmee hofleverancier is. Ook zijn er opvallend veel Italianen: 928. Een groep die hard groeit, zijn de Chinezen. In 2003 waren er 249 Chinese wetenschappers in Nederlandse dienst, dat aantal ligt in 2015 op 761.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.