Low-budget logeren en leren in het buitenland

Voor de reislustige cultuurjunkies die niet vies zijn van een reisje maar krap bij kas zitten, zijn er verschillende low-budget oplossingen. Tegenwoordig zijn er mensen over de hele wereld die hun huis tijdelijk openstellen voor rondtrekkende toeristen. Dit niet alleen goed voor je portemonnee, maar zorgt ook voor waardevolle herinneringen, inzichten en vriendschappen. Servas is een organisatie met een netwerk over 130 landen die zulke ontmoetingen mede mogelijk maakt.

Oorspronkelijk begon Servas als ‘Peacebuilders’ in 1949, waarbij het doelstelling was: een bijdrage leveren aan vrede, door het wereldwijd bevorderen van begrip, tolerantie en vriendschappen. Vandaag de dag is de doelstelling nog hetzelfde. In 1973 is Servas als NGO aangesloten bij de Verenigde Naties. Je kunt het vergelijken met couchsurfing, maar Servas zelf zegt meer te draaien om inhoud en diepgang. Leden van Servas zien het huis van de gastheer- of vrouw (host) niet als een gratis overnachtingplek, maar ervaren het dagelijkse leven en wisselen gedachten en ervaringen uit.

Lid worden

In principe kan iedereen, na een persoonlijk kennismakingsgesprek, lid worden van Servas. Het is geen verplichting om gelijk je deuren voor iedereen open te zetten, maar het wordt wel op prijs gesteld en sterk aangeraden, vanwege de bijzondere ontmoetingen die hieruit ontstaan. Mocht je geen overnachtingsmogelijkheden kunnen aanbieden, kun je ook nog dienen als dayhost. De bedoeling is dat je travelers op sleeptouw neemt in jouw omgeving en als een soort tour guide fungeert, misschien ergens koffie gaat drinken of luncht en met elkaar in gesprek gaat over elkaars cultuur en achtergrond.

Als je bent geaccepteerd als lid en je hebt concrete reisplannen, dan kun je van het land van bestemming een zogenaamde hostlist opvragen. Daarin vind je een het aanbod, gesorteerd op regio en woonplaats, aan hosts in een beknopte profielbeschrijving. Ook zij hebben eerst het traject van een persoonlijk interview doorlopen.

Als er iets interessants tussenstaat, moet je een zogenaamde Letter of Introduction (LOI) aanvragen, voorzien van pasfoto en officieel Servas-zegel. Hier betaal je vijftien euro voor en is 365 dagen geldig. Dit is je paspoort, waarmee je je tegenover je gastheer officieel geautoriseerd Servas traveler identificeert. Daarnaast betaal je jaarlijks een contributie van acht euro. Dit is voor de onkosten aangezien verder alle werkzaamheden bij Servas uitsluitend door vrijwilligers worden verricht.

Als je meer wilt weten over de diensten van Servas, kijk dan op www.servasnl.org.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.