Tweede Kamer staat achter plan tegen kamertekort

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie die oproept tot een nieuw Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. De LSVb is in zijn nopjes met dit goede nieuws omdat het plan een mooie basis biedt om aan de slag te gaan met het terugdringen van het kamertekort in Nederland.

Het nieuwe actieplan wordt nog geschreven en moet een vervolg worden van een eerder plan uit 2011. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb, is vooral blij dat er weer schot in de zaak zit. Het plan uit 2011 liep af in 2016, wat het einde betekende van het contact tussen de betrokken partijen als gemeenten, studentenhuisvesters en studenten: “De samenwerking stopte en de verantwoordelijkheid werd afgeschoven. Bij het vorige plan zijn er zeker resultaten geboekt. De gemeenten bouwden studentenkamers, maar het kon niet op tegen het aantal nieuwe studenten. Daarnaast gooide de crisis ook nog roet in het eten”.

Internationale studenten

De internationale studenten zullen in het nieuwe plan meer aandacht krijgen: “Deze groep is de afgelopen jaren flink toegenomen en scholen hebben grote ambities met het binnenhalen van internationale studenten.” Volgens Sewbaransingh moet er voor hen ook een ander bouwplan komen dan voor de Nederlandse student: “Als zij in september aan een bachelor of master beginnen, kunnen zij niet tot december thuis op een woonruimte wachten”.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.