Eerste Kamer tegen bezuinigen in het onderwijs

Een bezuiniging van 183 miljoen zitten studenten en docenten niet op te wachten, de Eerste Kamer ook niet. Zij besloten een motie aan te nemen, die ingediend werd door de Partij van de Arbeid. Allerlei actiegroepen vroegen aandacht op tot investeren in het onderwijs terwijl het kabinet juist wilde bezuinigen. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, is opgelucht dat de Eerste kamer dit inziet. “Er is nu meer dan ooit extra geld nodig in het onderwijs”.

Het stond zwart op wit in het regeerakkoord: 183 miljoen zou bezuinigd worden. Felle kritiek van jongerenorganisaties volgde. Volgens hen is er juist extra geld nodig voor het onderwijs nodig, bijvoorbeeld om de enorme werkdruk voor docenten in alle sectoren te verlichten. Zelfs de aangeboden petitie van WO in Actie en de LSVb begin december liet de Tweede Kamer links liggen. “Het kabinet suggereert ten onrechte dat mensen in het onderwijs doelmatiger kunnen werken. In werkelijkheid lopen docenten al op hun tenen. Elke euro is nodig”, zegt Sewbaransingh.

Eerste Kamerlid André Postema van de PvdA is indiener van de motie. “Het is toch bizar dat alle coalitiepartijen roepen dat ze miljarden willen investeren in het onderwijs, maar na de onderhandelingen opeens bezuinigen. We zijn blij dat D66 toch voor de motie stemde en heel kritisch naar de bezuiniging kijkt.”

De motie in de Eerste Kamer is ingediend door de PvdA en werd gesteund door D66, SGP, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, OSF en de SP. De ChristenUnie, de VVD, CDA en PVV stemden tegen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.