Minister wil studenten rechtvaardiger beboeten

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) verhoogt de boete voor studenten die doelbewust frauderen met een verlopen reisrecht, en is coulanter voor degenen die dat per ongeluk doen.

Wie nu doorreist met een verlopen OV-studentenkaart betaalt 97 euro boete per halve maand, maar dat gaat nu naar 75 euro in de eerste maand. Op die manier wordt het iets goedkoper voor mensen die per ongeluk een paar weken te lang gebruik maken van het reisrecht. Let wel op: wie na een maand nog steeds vrolijk doorreist, wordt gezien als een notoire fraudeur en moet 150 euro betalen per twee weken.

Daarnaast wordt ook de pakkans voor deze groep vergroot. Er is al een ‘blacklist’ bij de vervoersbedrijven zodat ongeldige studentenreisproducten worden getraceerd, maar die krijgt vanaf 2019 meer updates. Nu komt een ongeldig reisproduct binnen minstens 12 maanden op de zwarte lijst, dat wordt binnen 9 of zelfs 6 maanden.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageerde op de voorgestelde maatregel. De studentenbelangenbehartiger is geen voorstander van het verhogen van de ov-boete, maar ziet het als voordelig dat studenten meer tijd hebben om hun abonnement stop te zetten. Wel pleiten ze voor voldoende waarschuwingen voordat de hoge boete ingaat. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: “Studenten moeten voldoende gewaarschuwd zijn dat ze hun ov-abonnement stop moeten zetten voordat ze een hogere boete krijgen. Het kan niet zo zijn dat een student nog geen boete op de mat heeft gehad, maar zij al wel het dubbele bedrag neer moet tellen. Als dit systeem ingaat, moet de communicatie van DUO echt beter.”

Het bedrag aan OV-boetes werd de laatste jaren steeds lager. De Rijksoverheid meldt een daling van 52,6 miljoen euro in 2014 naar 45 miljoen in 2015, 40,7 miljoen in 2016 en 29,1 miljoen tot en met oktober 2017. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.