‘RamBam heeft netjes gehandeld’

RamBam heeft vijf ‘undercover-feuten’, met spionagebril en al, voor de leeuwen gegooid bij vijf studentencorpora. Gisteren was de er in de uitzending te zien hoe aspirant-leden tijden hun ontgroening worden vernederd, afgeblaft en gevoerd. RamBam heeft de studentenverenigingen en de universiteiten geconfronteerd met de beelden. “Een kantelmoment voor studentencorpora,” aldus Jos Straathof, filosoof en docent ethiek aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. 

Het gevolg: er wordt gesnoeid in de financiële ondersteuning vanuit de universiteit voor studentenverenigingen RSC/RVSV uit Rotterdam en UVSV uit Utrecht. In een interview met NRC uitte de leiding van het Rotterdamse corps kritiek op het beeld dat RamBam schept van de ontgroening. Zo zou de reden van een ziekenhuisbezoek ‘fysieke en mentale uitputting’ zijn, terwijl op camera ooggetuigen vertellen dat de jongen in kwestie bewusteloos raakte na een duw of klap. In Erasmus Magzine vertelt EUR-rector Huib Pols dat er geen sprake was van een hoofdwond volgens de flauwgevallen jongen zelf.

Code voor de journalistiek

Jos Straathof, docent aan Fontys, vindt het toelaatbaar dat RamBam met een verborgen camera is geïnfiltreerd tijdens de ontgroeningperiode. Ethisch gezien moet je voldoen aan twee criteria als je een undercover wil opereren in de journalistiek; de mate van het maatschappelijke misstand die je wil aankaarten en als er geen andere manier is om deze misstand te bewijzen. “Jarenlang zijn er al incidenten bij ontgroeningen, laatst nog een hoofdletsel bij Vindicat. Jaar in jaar uit maken de corpsen beloftes voor verbetering, maar houden zich hier vervolgens niet aan. Met deze beelden toont RamBam dit aan.”

“RamBam heeft netjes gehandeld. Van te voren leggen ze duidelijk uit waarom ze undercover opereren. Ze alarmeren de woordvoerders en zeggen letterlijk ‘open met hen in gesprek te willen gaan’ en geven de studentenverenigingen het recht op wederhoor.” RamBam begeeft zich volgens Straathof wel op glad ijs wanneer ze zich voordoen als assistent van woordvoerder Jacco Neleman van de EUR om een reactie te ontlokken. “Het was niet nodig hun identiteit te verhullen,” vindt Straathof.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.