Polemiek Van Lenning & De Zeeuw over donuteconomie

De donuteconomie van Kate Raworth zorgt voor heftige discussie op de campus. Tijdens het Hartslagcafé kwam het al tot een pittige woordenwisseling tussen de economen Bovenberg en Raworth. Nu wordt via het Brabants Dagblad gediscussieerd door Aart de Zeeuw, hoogleraar Economie en Duurzaamheid en Alkeline van Lenning, decaan University College. 

Eerder in het Brabants Dagblad zei Aart de Zeeuw dat Raworth de huidige economische wetenschap afschildert als simplistisch, en dat zij de nieuwe ontwikkelingen heeft gemist. “De laatste decennia heeft er een revolutie binnen economie plaatsgevonden. Samen met psychologen is de gedragseconomie ontwikkeld. Er wordt nu veel experimenteel onderzoek gedaan om een beter beeld te krijgen van het gedrag van mensen. Kate Raworth kan deze ontwikkelingen toch niet gemist hebben?”

Van Lenning verwijt De Zeeuw dat hij Raworth kleineert met de geborneerde strekking: “leuke plaatjes maar verder niks nieuws onder de zon.” De Zeeuw doet volgens Van Lenning  geen recht aan de waarde van haar werk en de zorgen die eraan ten grondslag liggen. Het zou Raworth niet gaan om de laatste ontwikkelingen, maar om het nog altijd heersende beeld van de economie, “een beeld dat tot op de dag van vandaag door legio economen bevestigd en bestendigd wordt, de recente ontwikkelingen in hun vak ten spijt.”

Een mooie discussie, de moeite waard om te volgen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.