Sportdocent voert actie voor rookvrij sportcentrum

Sportdocent en trainer Eric Mathieu wil dat het Sportcentrum volkomen rookvrij wordt. Daarvoor schrijft hij mails aan zijn chefs en hangt hij briefjes op in het Sportcentrum. “Als er ergens op de uni op de uni een rookvrij terrein zou moeten komen, dan is dat bij uitstek bij het Sportcentrum.” Of de actie succes heeft weet hij vooralsnog niet.

Eric Mathieu vindt dat roken niet meer past in een gezonde sportcultuur. Velen gingen ons voor zegt hij: “Naast PSV zijn er maatschappelijk al vele andere initiatieven op dit gebied zoals Kruidvat, De Efteling en Gemeente Groningen. De Universiteit Utrecht stopt de samenwerking met tabaksfabrikanten. Wij hebben op onze universiteit een prachtige slogan ‘Understanding Society’, maar volgen niet de maatschappelijke trend om terreinen rookvrij te maken en willen niet meewerken aan een rookvrije generatie.” Eric wil niet dat de universiteit als laatste aansluit in de rij. Hij vindt dat het nu tijd is om bij de voortrekkers te gaan horen: “Als wij als laatste een rookvrije campus gaan invoeren zal dat niet veel indruk maken; juist de organisaties die hierin het voortouw nemen laten hun visie en maatschappelijke verantwoordelijkheid zien.”

De expertise voor antirookbeleid is in huis, zo zegt Eric, want op 23 maart promoveert Andrea Rozema op het thema ‘Rookvrij maken van schoolterreinen’. Er is één punt waar je officieel mag roken op het sportcentrum, maar ook daar moeten we vanaf volgens de sportinstructeur: “Dat is ongeveer dezelfde zonde als dat er bij Greenpeace kernafval in de tuin ligt!”, zegt de actievoerende personeelssportcoördinator.

Als je Eric wil steunen in zijn strijd, kun je hem vinden in het Sportcentrum. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.