Kwart studenten naar buitenland

Bijna een kwart van de Nederlandse studenten haalt een deel van de benodigde studiepunten op in het buitenland. Zowel studenten van hogescholen als universiteiten zijn niet vies van een schoolswap, blijkt uit de cijfers van het CBS.

In het studiejaar zijn 2015-2016 trokken 33 duizend hbo’ers en wo’ers de grens over voor minimaal drie maanden of minstens vijftien studiepunten. Deze afgestudeerden noemen we dan studiepuntmobiel. Vooral de horecastudenten en studenten toerisme en vrijetijdsbesteding doen ervaring op in andere landen. Studenten financieel management en fiscaal recht trekken er het minst op uit, maar 7 procent.

Persoonlijke ontwikkeling

Studiepuntmobiele studenten hebben eigenlijk allemaal hetzelfde doel voor ogen. 97 procent ziet studeren in het buitenland als een waardevolle ervaring voor hun persoonlijke ontwikkeling. 86 procent doet het voor het opleuken van hun CV. Daarnaast hebben hbo’ers aangegeven dat het vanuit school verplicht is te internationaliseren.

Van de studenten geeft 44 procent aan dat studeren of stage lopen in het buitenland geen optie is. Bijvoorbeeld door verplichtingen die zij hebben in Nederland (47 procent), of een te laag saldo op hun bankrekening (43 procent).

[caption id=”attachment_112899″ align=”alignnone” width=”100%”> https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/04/studenten-horeca-vaakst-voor-studie-naar-buitenland

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.