Wintercantus schrapt seksistische zin

Het TOP-bestuur besloot dat studenten tijdens de Wintercantus geen ‘Seks op de cantus, achter het gordijn, Hollandse hoeren doen het overal’ meer zingen.

Het bestuur van de TOP keek naar eigen zeggen op verzoek van het CvB eens kritisch naar de teksten die traditioneel worden gezongen. Het concludeert nu dat de betreffende zin een ongewenste traditie is die er bij de studenten is ingeslopen. De inhoud is beledigend, vindt het bestuur, met name voor aanwezige vrouwen op de cantus: ‘Dat past niet binnen de ontwikkelingen in de huidige maatschappij’, schrijft het bestuur op de website.

Willem van Riet, vicevoorzitter van de TOP, zegt dat je de gezongen teksten niet kunt uitleggen aan mensen buiten Tilburg University: “Als je dat probeert, merk je pas hoe raar het is wat we zingen.” Veel studenten reageren boos op het besluit van de TOP. Van Riet: “Dat zie je altijd bij tradities die veranderen. Gelukkig krijgen we ook veel positieve berichten van studenten. En bovendien: “Het schrappen van die twee regels maakt de cantus echt niet minder leuk.”

Vanavond tijdens de wintercantus wordt een alternatief nummer gezongen voordat studenten hun biertje mogen drinken: “Er zullen nog wat studenten zijn die de oude teksten scanderen, maar wie aan stemmingmakerij doet, loopt risico eruit te worden gezet,” zegt Van Riet.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.