Nog geen braindrain in Nederland

Een braindrain, de gevreesde uittocht van Nederlandse wetenschappers, is er niet volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Uit het recente adviesrapport van KNAW blijkt dat buitenlandse wetenschappers de gaten weer opvullen die ontstaan door het vertrek van Nederlandse onderzoekers.

Zo’n dertig procent van het wetenschappelijk personeel komt uit het buitenland. Tien jaar geleden was dat twintig procent. KNAW waarschuwt wel voor een mogelijke braindrain in de toekomst door de beperkte onderzoeksbudgetten. Alleen structureel hogere financiering voor de wetenschappers kan dat voorkomen. Een groter onderzoeksbudget voor een langere periode geeft wetenschappers meer vrijheid, zekerheid en vertrouwen en dat maakt dat ze blijven, aldus KNAW.

Behalve meer investeringen, adviseert KNAW de Nederlandse universiteiten zich beter te profileren om wetenschappers te binden. Bijvoorbeeld door te wijzen op de korte (reis)afstanden en samenwerking tussen academische instellingen. Nederland kan worden gezien als één grote universiteit. Pluspunten van Nederland zijn ook de onderzoekinfrastructuur en de gunstige balans tussen werk en het privéleven.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.