Geen Chinese campus Rijksuniversiteit Groningen

De Groningse universiteit wilde een campus openen in Yantai, China, maar vond hiervoor onvoldoende draagvlak bij de universiteitsraad.

Het doel van de universiteit was om naamsbekendheid te verwerven in China en een nieuwe markt aan te boren. De eerste plannen om naar het buitenland te stappen dateren uit 2015. Voor Nederlandse studenten zou het ook een kans bieden in China een deel van de opleiding te volgen. De RUG wilde hiermee in de voetsporen treden van de University of Nottingham in Ningbo en New York University in Shanghaio.

Een studentenfractie in de Groningse universiteitsraad, Lijst Calimero, heeft tegen gestemd. De fractie vindt het financiële risico te groot en denkt dat de academische vrijheid in geding komt in China en gelooft niet dat een externe campus de kwaliteit van het diploma ten goede komt. Onlangs werd namelijk bekend dat een secretaris van de communistische partij toezicht houdt op het onderwijs.

De RUG gaf te kennen weten te gaan kijken naar een alternatief, want ziet nog steeds heil in een vorm van samenwerking met China.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.