Hoofdredacteur Univers niet meer actief

Hoofdredacteur Francine Bardoel heeft niet meer de leiding bij Univers nadat redactie en redactieraad het vertrouwen hebben opgezegd.

Anders dan diverse media berichtten, is Bardoel – formeel-juridisch gezien – noch ontslagen, noch op non-actief gesteld. Redactie en redactieraad hebben het vertrouwen in haar leiderschap opgezegd, waarna de universiteit in navolging van de redactieraad haar te kennen gaf dat er een ‘onwerkbare situatie’ ontstond en dat gezocht werd naar een andere positie. Daarop heeft ze zich ziek gemeld, in afwachting van een overeenkomst tussen haar en de universiteit.

In NRC Handelsblad stelde de column van Jutta Chorus dat de universiteit Bardoel op non-actief stelde vanwege een column van professor Harrie Verbon over seksuele intimidatie, en dat het hier een inperking van de academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting betreft. Volgens de redactie is dat niet het geval, zonder te willen ontkennen dat (41) collega’s blijkens een open brief vonden dat de redactie de column niet had mogen plaatsen, of had moeten censureren. De uiteindelijke breuk tussen de redactie en de hoofdredacteur is de uitkomst van een langere onvrede met het gevoerde beleid en de journalistieke accenten die hierbij werden gelegd.

De Verbon-discussie was hierbij slechts deels en zijdelings van belang, namelijk als een situatie waarin het leiderschap stevig op de proef werd gesteld en de dialoog moest worden aangegaan met onze eigen lezers en collega’s (in wezen zijn onze lezers altijd allebei tegelijk, wat de complexiteit van de universitaire- en hogeschoolmedia meteen aangeeft). De redactie, zoals voorzitter van de redactieraad Wiel Schmetz eerder aangaf in Brabants Dagblad, achtte hiervoor een andere vorm van ‘visie, aansturing en management’ noodzakelijk dan bijvoorbeeld een (commercieel) medium dat slechts heeft te beantwoorden aan de wetten van de markt, en een veel minder directe band onderhoudt met het publiek waarvoor er wordt gewerkt.

Bart Smout, coördinator van Univers, is aangesteld als interim-hoofdredacteur.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.