In Memoriam Dirk Schouten (1923 – 2018)

Afgelopen zaterdag is de voormalige Tilburgse rector-magnificus en topeconoom Dirk Schouten op 95-jarige leeftijd overleden.[vc_column width=”100%”>Schouten (1923, Frankfurt am Main) studeerde economie in Tilburg, behaalde in 1946 zijn doctoraal en promoveerde in 1950 cum laude. In 1954 volgde hij de grondlegger van de Tilburgse universiteit Martinus Cobbenhagen op als hoogleraar in de Algemene leer en geschiedenis van de economie. Hij groeide uit tot een gezaghebbend econoom, die bekend stond om zijn tegendraadse beleidsadviezen die allen de naam ‘Plan Schouten’ meekregen. In de periode 1960-1961 was Schouten rector-magnificus van de Tilburgse universiteit.

Zijn aandacht ging uit naar vele economische onderwerpen, maar hij werd vooral bekend als pleitbezorger van de macro-economie, de bestudering van economische systemen als geheel.

In 1982 pleitte Schouten er met een ‘Plan Schouten’ voor de lonen te matigen (zorgt voor winstherstel), de belastingen te verlagen (goed voor de koopkracht) en het monetair beleid ruim te houden (voorkomt te hoge rente).

Naast zijn loopbaan aan de universiteit was Schouten ook actief in maatschappij en bestuur. Van 1947-1954 werkte hij op het Centraal Plan Bureau (CPB) en hij met een zittingstermijn van meer dan dertig jaar werd hij het langstzittende Kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Schouten werd meermaals onderscheiden: zo werd hij in 1975 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en in 1983 tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.