Moet de Groningse gaskraan dicht?

Nederland draait op aardgas, maar Groningen betaalt de rekening. Twee NOS-journalisten komen morgen naar de campus. Om te praten over hoe het zover heeft kunnen komen en wat er nu moet gebeuren.

De Nederlandse staatkas wordt al decennia gespekt door de opbrengsten van aardgasboringen in Groningen. De Groningers hebben daar zwaar onder te lijden. Niet alleen storten hele huizen in elkaar, al die tijd werd zelfs ontkend dat het iets met de boringen te maken had. Schadevergoedingen waren vaak ver te zoeken.

Inmiddels kan niet meer ontkend worden dat de boringen niet goed zijn voor Groningen. Dat roept allerlei vragen op. Over de omvang van de ellende, en misschien vooral over de belangen die ervoor hebben gezorgd dat het zover kon komen. Is er überhaupt ooit rekening gehouden met de veiligheid van inwoners? En moet de gaskraan nu dicht? Voormalig NOS-correspondent Margriet Brandsma schreef er met de NOS-journalisten Heleen Ekker en Reinalda Start het boek ‘De Gaskolonie’ over.

Morgen, dinsdag 20 februari 2018, komen twee van de auteurs, Brandsma en Ekker, op uitnodiging van Academic Forum naar Tilburg University om het te hebben over Groningen. In de Black Box, van 13.00u tot 14.15u. Entree is gratis, maar vol is vol.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.