Is trouwen nog van deze tijd?

Het huwelijksbootje was voorheen de droom, maar tegenwoordig houden we de boot liever af. Er zijn ook zat andere manieren om je aan elkaar te verbinden. Wat je ook doet, volgens Veronica Smits, universitair docent familie- en jeugdrecht op de TiU, is er ten minste één duidelijke do; bedenk van te voren hoe je uit elkaar wil gaan.

Romantischer kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Vanaf 1 januari 2018 zijn de huwelijkse voorwaarden veranderd; je trouwt automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Hiermee houd je eigendommen en schulden gescheiden en hoef je niet extra te betalen om dit vast te leggen. Zijn er redenen om het toch anders te organiseren? Smits benadrukt vooral om na te denken wat het beste bij je past.

Autonomie

Tegenwoordig loopt een op de drie huwelijken én geregistreerde partnerschappen op de klippen. Is het nog verstandig om in deze tijd te trouwen, of heb je aan een geregistreerd partnerschap genoeg? “Misschien ben ik gewoon te oud om hierop te antwoorden”, zegt Smit, “maar het huwelijk is nog steeds een mooie manier om een verbintenis met elkaar aan te gaan.” Persoonlijke of religieuze overwegingen kunnen ervoor zorgen dat het huwelijk nog steeds de meest aantrekkelijke optie is. Wil je zonder al te veel gedoe (bij de rechtbank) uit elkaar, kies dan voor een samenlevingscontract. Ook kan je kiezen voor de tussenvorm: een geregistreerd partnerschap. Deze regeling draagt op bijna alle fronten dezelfde wetten en plichten met zich mee als het huwelijk, maar om de relatie te verbreken, hoeft er ook geen advocaat aan te pas te komen (tenminste, als je geen ruzie krijgt over de bezittingen).

Bij het ontbinden van een huwelijk, kan veel juridische getouwtrek komen kijken: “Bij het aangaan van een echtverbintenis zal je een rechter niet horen, maar zodra de spullen moeten worden verdeeld en er voor de kinderen een omgangsregeling wordt besloten, dan bepaalt de rechter het wel. Sowieso vind ik dat als ouders er niet in slagen een regeling te treffen voor hun kinderen, dat een psycholoog de knoop moet doorhakken in plaats van de rechter. Zij hebben hier beter zicht op en kennen de situatie beter.”

Kinderen

Voordeel van het huwelijk is wel dat als de gehuwde een kind krijgt, deze automatisch de juridische ouder wordt. Tevens krijgt hij dan gezag over het kind. Bij andere verbintenissen moet je erkenning aanvragen. “Wat veel mensen niet weten is dat je als ouder naast erkenning ook nog gezag toegekend moet krijgen. Dit is weer een aparte aanvraag. ” Een verandering lijkt wel aanstaande. Als de plannen doorgaan, zal dit in de toekomst veranderen. “Dan zal van rechtswege door erkenning ook het gezag worden geregeld.”

 

new-piktochart_28350608-1

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.